wtorek, 4 maja 2010

Crumble z rabarbarem






Jest rabarbar!!! Hurra! 
Crumble, to obok deserów z jogurtem greckim i serników czekoladowych, moje najulubieńsze słodkie danie.
Choć słodkie to może za dużo powiedziane, te specjały smakują mi właśnie dlatego, że nie są  jakoś specjalnie słodkie.



Składniki na 3 porcje:
* 400-500 g rabarbaru pociętego na kawałki
* 50 g fruktozy + 1 łyżeczka^
* 50 g zimnego masła + 1 łyżeczka
* 100 g mąki pszennej typ 1850^
* trochę orzechów włoskich
* trochę żurawiny suszonej

^ dopisek: nie używam już ani fruktozy, ani mąki pszennej


Nastawiam piekarnik na 180*C.
Pocięty rabarbar wrzucam do rondelka, dodaję łyżeczkę masła, odrobinę wody, łyżeczkę fruktozy i chwilę podgrzewam aby zmiękł.
Do miski wkładam mąkę, fruktozę i masło pokrojone na małe kawałki i wyrabiam wszystko tak, aby zrobiły się grudki. Po wymieszaniu wkładam na chwilę do lodówki.
Jak się nagrzeje piekarnik, rabarbar układam na dnie naczynia żaroodpornego, posypuję równomiernie kruszonką, na wierzch dodaję orzechy i żurawinę.
Zapiekam 25 min. Jem samo, albo z gałką lodów albo z bitą śmietaną, albo i z jednym i z drugim:)
Koniecznie należy choć raz w życiu zrobić taki deser! Na jednym razie prawdopodobnie się nie skończy;)

Na zdjęciu rabarbar jest słabo widoczny, bo było go mniej niż powinno być (została mi resztka z poprzedniego dnia, a kruszonkę zrobiłam jak na całą porcję).


*****


Komentarze
2010/05/04 11:16:41
Taki deser bardzo mi odpowiada.
Pozdrawiam :)
2010/05/04 15:44:04
ulubiony deser Irlandczyków, obok oczywiście apple crumble. Czy możesz mi przybliżyć, co to jest ta fruktoza, to znaczy, jak się ją kupuje, jaką ma nazwę, w torebkach, w pudełkach? bo ja zaczynam dopiero gotować bez cukru i trochę się nie mogę w tym odnaleźć
2010/05/04 16:44:08
dagmara_65 - witam i pozdrawiam również:)
kasia.eire - fruktozę kupuję w sklepach ze zdrową żywnością lub na takich półkach w supermarketach. Jest w pudełkach tekturowych albo w plastikowych słoikach, przynajmniej u nas, ale myślę, ze u Ciebie podobnie będzie.
Jeśli chodzi o nazwę, to jest to po prostu "fruktoza" (cukier owocowy).
Ja używam generalnie do wypieków, napoje piję bez dosładzania.
Pozdrawiam:)
2010/05/05 09:16:18
Masz rację należy spróbować. Twój Crumble wygląda świetnie! Pozdrawiam

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!