Z tym
deserem zetknęłam się po raz pierwszy nie tak dawno i jego nazwa
urzekła mnie do tego stopnia, że postanowiłam wypróbować, cokolwiek by
się miało okazać;)
Składniki:
- 200 g serka mascarpone - dałam całe opakowanie czyli 250 g
- 250 g śmietany 18%
- 100 g cukru pudru - dałam 100 g fruktozy (aktualizacja: teraz korzystam z ksylitolu)
- 1/2 szklanki mleka
- 10 biszkoptów - dałam 7 Digestive
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej - dałam gorzką
- 2 łyżki czekoladowych drobinek (posypka) - dałam 2 pomadki - galaretki w czekoladzie
- kilka kostek stopionej gorzkiej czekolady do polania
Zrobiłam w keksówce 12x22.
Czekoladę
i galaretki posiekałam dość drobno, ciastka pokruszyłam. Dodałam
pozostałe składniki, wymieszałam ręcznie (można mikserem, ale ja nie mam
haków do mieszania ciasta i wyszedłby mi mix kompletny)
Keksówkę wyłożyłam folią, wlałam masę, zawinęłam folię i włożyłam do zamrażalnika na całą noc.
Przed
podaniem przełożyłam na godzinę z zamrażalnika do lodówki. Następnym
razem zrobię w 2 mniejszych pojemniczkach, bo po tym lekkim rozmrożeniu
deser musi być zjedzony w całości.
Odwinęłam z folii i polałam roztopioną czekoladą.
Poezja! Deser wart swej nazwy:)
Komentarze
2010/06/02 10:45:42
Sowa to jest
niehumanitarne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!i
teraqz będę siedziec i kombinować jak to zrobić bez ciastek,bez cukru i
bez polewy:)
2010/06/02 10:59:24
Jak zrobisz bez ciastek (choć one są pełnoziarniste), to będzie całkiem dietetycznie anty-cukrzycowo:)
Gość: gość 2, hermes.centrume.krakow.pl
2010/11/30 13:59:07
jeszcze nie zrobiłam ,ale wyglada i na pewno jest The Best :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!