Tym razem zrobiłam z dodatkiem kokosu wzorując się znów na przepisie Majany
Brownies:
* 200 g dobrej jakości czekolady gorzkiej - dałam ok. 160 g , bo tylko tyle miałam
* 2/3 kostki masła - dałam pół kostki
* niecała szklanka cukru - 2/3 szklanki fruktozy^
* szklanka mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 (dopisek: teraz pszennej nie używam)
* łyżeczka proszku do pieczenia - u mnie obfita łyżeczka
* 2-3 jajka - dałam 2 szt.
Masa serowa:
* 500 g serka śmietankowego - dałam zmielony President
* 100g cukru pudru - 80 g fruktozy^
* 2 jajka
* 1 łyżeczka esencji waniliowej - łyżeczka olejku waniliowego
* ok. 100 g wiórków kokosowych - torebka czyli 80 g
* 4 łyżki cukru pudru - 2 łyżki fruktozy^
Sos:
* ok. 300 g malin
* 1-2 łyżeczki fruktozy^, tyle, żeby sos pozostał kwaskowaty
^ dopisek 2014: nie używam już fruktozy, zastąpiłam ją ksylitolem
Włączyłam piekarnik i nastawiłam na temp. 1700C.
Czekoladę rozpuściłam wraz z masłem w kąpieli wodnej i odstawiłam do przestygnięcia.
W
tym czasie ubiłam z fruktozą 2 jajka, dosypując powoli mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Na koniec wlałam masę czekoladową i dokładnie
wymieszałam. Masa wyszła dość gęsta, może dlatego, że nie dałam pełnej
ilości składników. Połowę masy rozsmarowałam na dnie wyłożonej folią
aluminiową tortownicy o śr. 25 cm.
W drugiej misce wymieszałam łyżką ser z fruktozą, olejkiem waniliowym i jajkami, które dodawałam po jednym.
Masę
serową wylałam na czekoladową, wyrównałam, po czym posyłam po całej
powierzchni kokosem wymieszanym z fruktozą. Na koniec wyłożyłam na
wierzch resztę masy czekoladowej. Kładłam ją łyżką - bo wylać się jej
nie dało, była za gęsta - i nie wystarczyło mi na pokrycie całej
powierzchni.
Piekłam
w sumie 50 min., przy czym po 30 min. przykryłam wierzch folią aluminiową, bo
się obawiałam, że się kokos przypali - i trochę się mimo to brzegami
podpiekł.
Trzymałam ciasto jeszcze ok. godziny w uchylonym piekarniku po
czym przełożyłam do lodówki.
Maliny zmiksowałam z fruktozą i przetarłam przez sitko.
Komentarze
2010/08/31 20:18:55
Słodko - kwaśna dzięki malinom. Sos malinowy jest tutaj dużą atrakcją:)
Sernik i brownie, czy może być coś lepszego? Obawiam się, że zaczyna wychodzić na prowadzenie w konkurencji domowej szarlotki... :)
OdpowiedzUsuńO tak! Polecam też ciasto czekoladowe z masą serową i sernikobrownies z kajmakiem, jeśli kajmak wchodzi u Ciebie w grę;)
Usuń