Kolejny przepis na halloumi, które do tej pory najczęściej serwowałam w takiej lub takiej postaci.
Dzisiaj coś bardziej greckiego, czyli ser zapiekany na pierzynce z sosu pomidorowo-bakłażanowego.
Pomysł na to danie znalazłam tutaj. Pominęłam fasolkę.
Składniki na 2-3 porcje:
* 200 g halloumi
* 400 g pomidorów
* 1/2 bakłażana
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kumin mielony, bazylia, oregano
* oliwa
* zielona pietruszka
Pomidory i bakłażana pokroiłam w kostkę, cebulę i czosnek potraktowałam rozdrabniaczem.
Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzaną oliwę, dodałam przyprawy (bez oregano), po chwili dorzuciłam bakłażana i pomidory. Smażyłam ok. 10 minut mieszając co jakiś czas.
Sos przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na wierzchu rozłożyłam plastry sera, posypałam oregano i papryką, skropiłam oliwą i piekłam ok. 30 minut w temp. 200* C.
Po rozłożeniu na talerzach posypałam pietruszką.
Pyszne!
O matko. Prezentuje się przepysznie. Jadłabym.
OdpowiedzUsuń