Przepis na kotlety z kurczaka w takim wydaniu jest już na moim blogu.
To danie odkryłam bardzo dawno temu, ale jak na początku się nim zajadaliśmy, tak po pewnym czasie poszło w odstawkę, bo za bardzo tłuste, bo majonez itd.
A teraz, przy poszukiwaniu dań do naszej aktualnej diety, czyli diety keto, na nowo go odkryłam, ku uciesze mojej córki, która za nim przepadała.
Robię go teraz odrobinę inaczej, więc odświeżę przepis.
Składniki na 5-6 porcji:
* ok. 500 g, czyli podwójny filet z piersi
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* ok. 400 g pieczarek
* ok. 200 g sera żółtego/mozzarelli
* majonez
* do mięsa: sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, lubczyk, czosnek niedźwiedzi lub inne ulubione
* do pieczarek: sól, pieprz,bazylia, oregano
* łyżka masła klarowanego
Mięso kroję na mniejsze, płaskie kawałki, rozbijam dość mocno (ale bez przesady), posypuję przyprawami i odstawiam na 2-3 godziny w zimne miejsce.
Pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach, wrzucam na przesmażoną na maśle cebulę z czosnkiem, przyprawiam i duszę do odparowania wody.
Kotlety układam na papierze do pieczenia, smaruję majonezem, rozkładam na nich równomiernie pieczarki (jeden kotlet jest bez nich) i na koniec obficie posypuję serem.
Wkładam do nagrzanego do 180* C piekarnika i piekę ok. 20-25 minut.
Danie jest pyszne!
"Teraz nie czas myśleć o tym czego nie masz. Myśl, co potrafisz zrobić z tym co masz."
Ernest Hemingway
O takie piersi z kurczaka z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńPyszne, dzis byly na obiad ♡
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Wam smakowały, ja je robię teraz regularnie:)
UsuńTakie pyszności to ja lubię. Niby proste danie a ile daje przyjemności smakowych. :-)
OdpowiedzUsuńWszystko się zgadza:)
UsuńU mnie dziś na obiad! ;)
OdpowiedzUsuńPosypuję je Pani serem zanim wsadzi je do piekarnika czy parę minut przed wyciągnięciem?
OdpowiedzUsuńPrzed:)
Usuń