Nie tak dawno zachwycałam się omletami a'la tortilla, czyli na bazie cukinii, teraz zajadam się plackami z cukinią pieczonymi w piekarniku, tak jak piekę jajeczno-serową keto pizzę.
Pierwszy zrobiłam z boczkiem, kolejne z warzywami.
To jest pyszne!
I wersja:
Składniki na porcję:
* 1/2 cukinii
* ok. 50 g sera żółtego do masy + łyżka na wierzch
* 2-3 plastry wędzonego boczku
* jajko
* ząbek czosnku
* sól, pieprz, oregano, bazylia
Na wierzch:
* jogurt grecki + starty ząbek czosnku + oliwa + sól i pieprz
* koperek
Cukinię starłam na grubych oczkach, posoliłam, zostawiłam żeby puściła sok. Wycisnęłam (mocno!), dodałam jajko, starty ząbek czosnku, przyprawy, starty ser.
Całość dobrze wymieszałam.
Masę przełożyłam na papier do pieczenia, nadałam jej kształt, posypałam przesmażonym na suchej patelni i pokrojonym w drobną kostkę boczkiem i posypałam pozostałym serem.
Piekłam ok. 20 minut w temp. 180* C w moim małym piekarniku.
Przed przełożeniem na talerz placek przekroiłam na pół i bardzo delikatnie podważając szeroką łopatką, odrywałam powoli od spodu.
Na talerzu polałam sosem jogurtowo-czosnkowym i posypałam koperkiem.
II wersja:
* koperek
* czerwona cebula
Cukinię potraktowałam tak samo jak w pierwszym przepisie, a paprykę i cebulę rozdrobniłam w rozdrabniaczu.
Wszystkie składniki umieściłam w misce, lekko sypnęłam pieprzem.
Wymieszałam, przełożyłam na papier do pieczenia, piekłam w temp. 180* C.
Po 15 minutach wyjęłam z piekarnika, dodałam plastry Brie i starty drobno Jantar, włożyłam jeszcze na ok. 5 minut.
Posypałam piórkami czerwonej cebuli i koperkiem.
III wersja:
* łosoś wędzony
* pomidorki koktajlowe
* starty ser Jantar
* zielona cebulka
Nice post thank you Brooke
OdpowiedzUsuń