Kolejna, trzecia już, keto pizza w mojej kolekcji.
Pierwsza była pizza na spodzie z kalafiora, potem pizza na spodzie z jajek i sera żółtego, a dzisiaj następna wersja - spód też jest z jajek i sera, ale ser to mozzarella, a proporcje są zdecydowanie inne niż w poprzedniej wersji.
Ta pizza jest, póki co, moją faworytką:)
Składniki na 1-2 porcje:
* 150 g sera mozzarella (żółtego)
* 1 jajko
* 1-2 łyżki śmietany 18-30%
* 1-2 łyżki majonezu
* lubczyk, bazylia, papryka czerwona, pieprz
Na wierzch:
* 1 łyżka przecieru/sosu pomidorowego
* pieczarki
* cebula
* łyżka masła klarowanego
* kilka plastrów boczku surowego wędzonego
* starta mozzarella
* oregano
Mozzarellę ścieram na grubych oczkach, łączę z jajkiem, śmietaną, majonezem i przyprawami. Wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - piekę jak zwykle w moim małym piekarniku.
Wkładam do piekarnika (ja wkładam do zimnego, ale duży piekarnik oczywiście trzeba nagrzać do 180* C) na ok. 15 minut, uważając pod koniec, żeby ser się nie przypalił.
W tym czasie przygotowuję pieczarki, czyli kroję je na małe kawałki i duszę na maśle z cebulą.
Spód wyjmuję z piekarnika:
Smaruję spód przecierem pomidorowym i układam na nim pieczarki i boczek. Nadzienie może być oczywiście dowolne, co się lubi.
Posypuję serem i oregano i wkładam ponownie do piekarnika na ok. 10 minut.
Ta wielkość jest odpowiednia, żeby podzielić się z mężem (który nie jest keto) - ja jem 2/3, jemu odstępuję 1/3.
Całej bym nie zjadła:)
Tutaj wersja z większą ilością boczku i mniejszą pieczarek:
"Niektórzy ludzie żyją w świecie pełnym goryczy, złości i nienawiści. Niektórzy zaś w świecie pełnym przyjaźni, życzliwości i miłości.
O dziwo, to ten sam świat."
O dziwo, to ten sam świat."
Jose N. Harris
Smacznie to wygląda! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPyszna. Dzięki za przepis. Naprawdę super. Fajnie jakbyś podawała BTW przy przepisach.
OdpowiedzUsuńDzięki, pomyślę nad tym:)
OdpowiedzUsuńMój ukochany jest na keto i bardzo tęskni za pizzą - szukam jakiegoś fajnego przepisu i chyba spróbuję wykorzystać właśnie ten :)
OdpowiedzUsuńPizza sztos!!! Właśnie to za mną chodziło:) Spód jest rewelacyjny.
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis
Asia
Cieszę się!:)
UsuńSpróbowałam i jest bardzo dobry ten spód pizzy. Ja dodałam jako farsz gęsty sos boloński własnej roboty bez zagęszczania mąką i posypałam mozzarellą. Polecam jest extra smacznie 😊👍👍👍
OdpowiedzUsuńDzięki za podpowiedź!:)
UsuńBardzo fajny i smaczny przepis. Polecam i będzie częściej gościł na naszym stole.
OdpowiedzUsuńSuper! Pozdrawiam:)
UsuńUwielbiam tę pizzę! Zrobiłam już 5 razy, zawsze wychodzi rewelacyjna i smakuje nie tylko tym, co na keto
OdpowiedzUsuńZgadza się! Wychodzi zawsze super smacznie i zawsze są chętni do zjedzenia:)
UsuńPrzypomniałaś mi, że dawno jej nie robiłam, pora znów sobie zaserwować:)
Zrobiłam, wyszła pyszna. Dałam 2 jajka, a po upieczeniu całości,na koniec , tuż przed podaniem posypałam plasterkami pomidorków koktajlowych i listkami bazylii,wygladała bardzo apetycznie. Samo "ciasto"-spód , myślę, że sprawdziło by się jako baza do rolady ,nadzanej różnym farszem: warzywa,łosoś,kapusta. Polecam
OdpowiedzUsuńDobry pomysł!:)
UsuńPizza 🍕 moja ulubiona. Najlepsza ketogeniczna jaką robiłam. Przepis bije na głowę wszystkie pozostałe. Mniammm polecam wszystkim 😋
OdpowiedzUsuńŚwietna rekomendacja, dziękuję!:)
Usuń