Prezentuję, i bardzo polecam, kolejne gofry z mojej kuchni; tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga KetoRevy.
Zrobiłam je do tej pory w 2 wersjach. Do obu dodałam suszone pomidory i czosnek, a do pierwszej dodatkowo mąkę kokosową. Druga wersja zawiera taka samą ilość warzyw, a mniej jajek i zrobiłam z niej 2, a nie 4 gofry.
Te gofry nie są chrupiące, jak większość gofrów bez mąki (przynajmniej ja mam takie doświadczenia do tej pory), za to świetnie zastępują pieczywo, najlepiej ze wszystkich wersji, które robiłam.
Składniki na 4 gofry:
* ok. 150 g brokułu (to jest poprawna, wbrew pozorom, forma;)
* 3 średnie jajka
* łyżka mąki kokosowej
* 2-3 drobno pokrojone suszone pomidory
* 2 ząbki czosnku posiekane albo wyciśnięte
* sól, pieprz
Na wierzch:
* szynka surowa wędzona + paseczki papryki czerwonej
* szynka surowa wędzona + pestki granatu
* pomidor + cukinia
* starty cheddar
Różyczki brokułu najpierw starłam (tzn. córka moja starła, gwoli ścisłości) na dużych oczkach tarki, ale efekt nie był dla mnie zadowalający, więc wrzuciłam je jeszcze do małego pojemniku miksera i wtedy już było ok.
Połączyłam z pozostałymi składnikami.
Masę podzieliłam na pół, z każdej połówki zrobiłam 2 gofry. Piekłam 4 minuty w nagrzanej gofrownicy.
Wyszły puchate i zwarte, po lekkim podważeniu brzegu nie było problemu z wyciągnięciem ich na zewnątrz.
W drugim podejściu wzięłam mniej jajek, nie dodałam mąki kokosowej, a masę podzieliłam na 2 gofry - wyszły grubsze niż poprzednie.
Składniki na 2 gofry:
* ok. 150 g brokułu
* 2 średnie jajka
* 2-3 drobno pokrojone suszone pomidory
* 2 ząbki czosnku
* sól, pieprz
Na wierzch:
* sałata
* pomidory
* kulki mozzarelli
* czerwona cebula
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!