Byłam przekonana, że mam już na blogu przepis na kurczaka w sosie śmietanowo-musztardowo-serowym.
Okazało się jednak, że takiego wpisu nie ma, nie wiem dlaczego, bo robiłam już kilka razy takie danie, w różnych kombinacjach: z papryką, pieczarkami, suszonymi pomidorami.
Nadrabiam więc i będzie dzisiaj kurczak w 2 wersjach (aktualnie w 4, dorzuciłam jeszcze dwie).
Pierwszy z dodatkiem szpinaku i skwarków z boczku - taki przepis znalazłam tutaj. Drugi z brokułami, trzeci z papryką, suszonymi pomidorami i kapustą pak choy, a czwarty z większą (niż poprzednia wersja) ilością papryki, szpinakiem i cukinią.
I wersja
Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
* ok. 700 g udek z kurczaka^
* ok. 100 g boczku/bekonu
* 1-2 garści szpinaku
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
* ok. 1/4 szklanki białego wina
* 2 łyżeczki musztardy Dijon
* 200 ml słodkiej śmietanki 30%
* kawałek startego sera - dałam Grana Padano
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, rozmaryn, tymianek
* do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka
^ - kupuję udka zagrodowe, już wytrybowane i bez skóry
Zrobiłam tak:
1. Udka pokroiłam, potraktowałam przyprawami, pokropiłam oliwą i odstawiłam na ok. 2 godziny
2. Usmażyłam z obu stron na rozgrzanym maśle, trwało to ok. 15-20 minut
3. Zdjęłam z patelni i wrzuciłam na nią pokrojony w kostkę boczek, smażyłam do uzyskania skwarków
4. Skwarki odsączyłam i przełożyłam na talerz, a na patelni zeszkliłam cebulę, dorzuciłam drobno posiekany czosnek, tymianek i rozmaryn - chwilę smażyłam mieszając
5. Zmniejszyłam gaz, wlałam wino, chwilę gotowałam, żeby się zredukowało
6. Dodałam śmietankę i musztardę, znów chwilę gotowałam
7. Dodałam starty ser, mieszałam do jego rozpuszczenia się w sosie
8. Dorzuciłam szpinak, chwilę potrzymałam na ogniu, na końcu włożyłam kurczaka i skwarki i potrzymałam do wyrównania temperatury całego dania
II wersja
Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
* ok. 700 g udek z kurczaka
* kilka różyczek brokułu
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
* ok. 1/4 szklanki bulionu
* 2 łyżeczki musztardy Dijon
* 200 ml słodkiej śmietanki 30%
* kawałek startego sera - dałam Grana Padano
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
* do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka
* zielona pietruszka do posypania
Zrobiłam tak, jak w poprzedniej wersji, z tym, że zamiast wina dałam bulion, nie robiłam skwarków i zamiast szpinaku były brokuły, wcześniej ugotowane na parze.
Zmieniłam przyprawy, a całe danie posypałam na końcu pietruszką.
III wersja
Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
* ok. 700 g udek z kurczaka
* pak choy
* 1/2 czerwonej papryki
* kilka suszonych pomidorów
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku lub czosnek suszony
* ok. 1/4 szklanki bulionu
* 2 łyżeczki musztardy Dijon
* 200 ml słodkiej śmietanki 30%
* kawałek startego sera - dałam Grana Padano
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, zioła prowansalskie
* do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka
Przygotowany jak w poprzedniej wersji, z tym, że dodałam pokrojoną paprykę i pomidory, a na końcu również pokrojonego pak choy'a.
IV wersja
Składniki na ok. 4 - 5 porcji:
* ok. 700 g udek z kurczaka
* 1-2 garści szpinaku
* spora czerwona papryka
* 1/2 cukinii (tyle miałam, może być oczywiście więcej)
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* ok. 1/4 szklanki bulionu
* 2 łyżeczki musztardy Dijon
* 200 ml słodkiej śmietanki 30%
* kawałek startego sera - dałam Grana Padano
* 2 łyżki masła klarowanego
* sól, pieprz, chili
* pietruszka do posypania
* do zamarynowania kurczaka: oliwa, sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek niedźwiedzi
Danie przygotowane podobnie jak w poprzednich wersjach, cukinia dodana tuż przed dołożeniem kurczaka, a szpinak na samym końcu.
" Nie zmienisz się ani trochę, jeśli ograniczysz się tylko do zmiany swojego zewnętrznego świata. Jeśli podejmiesz nową pracę, zwiążesz się z nowym małżonkiem, sprawisz sobie nowy dom, to tego rodzaju zmiany ciebie samego nie zmienią. "
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!