Dawno nie robiłam nic z ciecierzycy i przyszła mi ochota. Mocząc ją, nie miałam jeszcze koncepcji co z niej zrobię - koncepcja przyszła po ugotowaniu dopiero;)
Ale za to bardzo udana:)
Baza:
* 100 g suchej ciecierzycy (sn)
* kminek mielony (sł)
* kolendra (o)
* majeranek (g)
Dodatki:
* 2 łyżki masła orzechowego + sól morska + woda z gotowania ciecierzycy
* 3 łyżeczki pasty paprykowej średnio ostrej + woda z gotowania ciecierzycy + olej sezamowy
Ciecierzycę moczyłam tym razem 24 godziny (zwykle moczę 12).
Na wrzątek wrzuciłam majeranek, po chwili dodałam kminek, potem rozgniecione kuleczki kolendry i na końcu przepłukaną ciecierzycę. Gotowałam do miękkości, czyli ponad godzinę.
Po ostudzeniu podzieliłam na pół i połowę zmiksowałam z dodatkiem masła orzechowego, a drugą z pastą paprykową. Wodą regulowałam konsystencję.
Obie pasty wyszły super, a ta z masłem przeszła moje oczekiwania.
Pasty będą świetnym uzupełnieniem piknikowego stołu:)
"Mieć rację to niewiele. Nawet stary nieczynny zegar dwa razy na dobę ma rację"
Jean Cocteau
pysznie się zapowiadają, tę z masłem orzechowym wypróbuję przy najbliższej okazji :)
OdpowiedzUsuńPolecam, ona mnie szczególnie pozytywnie zadziwiła:)
UsuńZ masłem muszę spróbować :-) U mnie dziś tradycyjny hummus, no może prawie, bo nie dodaję oliwy, ale następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu :-)
OdpowiedzUsuńW pierwszej myśli też miałam hummus zrobić, ale zostało mi masło po wypieku, więc postanowiłam zaryzykować takie połączenie:)
Usuńzapisuje ten pomysl z maslem orzechowym ..-:)
OdpowiedzUsuńCzyli zaraz mi doniesiesz, że zrobiłaś, jak Cię znam;)
Usuńtroche to trwalo jednak .. pyszne -:)
Usuńfantastyczny pomysl z maslem orzechowym ..musze zwiekszyc produkcje masla
dzieki
Basiu, a robiłaś tę pastę warzywną z masłem? Też jest pyszna:)
Usuńja jeszcze mam duzo przepisow twoich , ktorych nie zrobilam -:(
Usuńbardzo ubolewam czasami, bo wszystkie co zrobilam to super smaczne rzeczy
Zapisuje wiec w kolejce , a ciebie poprosze o dorzucenie go do MM 1 faza i wtedy mi nie umknie
Dopisałam, więc Ci nie umknie;)
UsuńNie ubolewaj, ciesz się, że jeszcze tyle nowych przepisów i smaków przed Tobą:)
A pasta paprykowa w jakiś szczególny sposób jest przyrządzona? :)
OdpowiedzUsuńNie, pasta gotowa, ze sklepu:)
Usuń