Cukinia kojarzyła mi się do tej pory z warzywem, które spożywa się po obróbce termicznej; kiedyś tak kojarzyły mi się pieczarki.
Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co.
Z pieczarkami na surowo jestem od dawna zaprzyjaźniona, natomiast cukinię w takiej postaci jadłam pierwszy raz dopiero co.
I się zachwyciłam!
Od razu też z tego zachwytu powstała sałatka z jej dużym udziałem, którą właśnie prezentuję.
Składniki:
* ogórek
* cukinia
* liście szpinaku
* pietruszka
* koperek
Sos:
* olej lniany (sł)
* ząbek czosnku, oregano (o)
* sól morska (sn)
* sok z cytryny (k)
* majeranek, tymianek (g)
Umyłam, pokroiłam, wymieszałam z sosem:)
Drugą wersję zrobiłam z dodatkiem jajeczek przepiórczych i to była wersja kolacyjna, równie pyszna:)
Zróbcie!
"Szkoła przygotowuje dzieci do istnienia w świecie, który nie istnieje"
Albert Camus
Zieloniutka, idealna dla cukiniożerców :)
OdpowiedzUsuńDla przeciętnie lubiących też się nada;)
UsuńWygląda cudnie i zdrowo! Zapisuję ją sobie w "do zrobienia".
OdpowiedzUsuńDziękuję za uczestnictwo w akcji cukiniowej!
A ja dziękuję za akcję:)
UsuńA sałatka nie schodzi z mojego stołu;)
uwielbiam takie lekkie sałatki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Jest wbrew pozorom całkiem sycąca:)
UsuńFajna sałatka, lubię takie. Wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńNo to tylko pozostaje korzystać z wiosennej obfitości i robić:)
UsuńPierwsze słyszę, że można na surowo. Ale wypróbuję na pewno, bo fajna jest:)
OdpowiedzUsuńMnie to też wcześniej nie przyszło do głowy, a okazuje się, że można i lepiej smakuje niż po przeróbce, zdecydowanie!
Usuńuwielbiam na surowo i jem od lat ..fajnie,ze tez ci smakuje, wiec bedzie mozna liczyc na odkrywanie polaczen -:)
OdpowiedzUsuńja bardzo lubie z dodatkiem orzechow wloskich i lekko skropiona olejem orzechowym i ocetem jablkowym
Olej orzechowy smakuje wspaniale, tylko właśnie nie bardzo mam pomysły jak go wykorzystać szerzej, bo jest zdecydowanie specyficzny w smaku.
UsuńDo czego go używasz Basiu jeszcze?
mam na mysli olej z orzechow wloskich .. do sałatek z orzechami, sosów i dressingów oraz oczywiscie do przeroznych ciast orzechowych ..juz niewielka ilosc daje super smak orzechow wloskich..
UsuńO tak, do ciast orzechowych będzie super, a mam zamiar zrobić orzechowe niebawem:)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam surowej cukinii, z chęcią spróbuję:)
OdpowiedzUsuńSpróbuj:)
Usuńjuż ja lubię , jest na dokładkę tak prawdziwie zielona:)))
OdpowiedzUsuńOj, tak - zielona na wskroś;)
UsuńWygląda prześlicznie i wspaniale smakuje. Wiem, bo dziś robiłam. Zamieniłam tylko szpinak na mix sałat z rukolą. Fantastycznie zielona i smaczna. Pierwszy raz robiłam sałatkę z surową cukinią. Nie wiedziałam, że tak też można. Polecam!! Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała - też nie wiedziałam, że tak można a jednak;)
UsuńZielono Ci Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńwspaniała sałatka ... też lubię surową cukinię ...
Na tę zieloność czeka się całą zimę;)
Usuń