Zachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki.
Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką, tylko bez sera.
Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku.
Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:)
Składniki na 2-3 porcje:
- ok. 700 g obranych ziemniaków
- kawałek cukinii
- jajko duże
- cebula
- 2-3 łyżki mąki orkiszowej
- tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny
- olej
Szpinakowy wierzch:
- szpinak
- pomidory suszone
- czosnek
- cebula
- olej spod pomidorów
Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei:
1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł)
2. cebula, pieprz (o)
3. sól (sn)
4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k)
5. tymianek, kurkuma (g)
Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach.
"Przyjaźń to nie tylko wspaniały prezent, lecz także ustawiczna praca"
Ernst Zacharias
ale kusisz ...
OdpowiedzUsuńsuper pieknie wygladaja .. no i ten wierzch, ktory polubilam u ciebie
Basia, bo szpinak jest dobry na wszystko (a raczej do wszystkiego;)
UsuńNo tak, cokolwiek by o plackach mówić, że nie są zdrowe, że nieprzyjemny zapach po smażeniu.... ale na dłuższą metę nie da się bez nich wytrzymać:)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają tak, że pożarłabym bez żadnych skrupułów;)
Ren-ya, wytrzymać się pewnie i da jeśli jest dobry powód;) Jak ze wszystkim:)
UsuńTam gdzie jest szpinak tam musi być pysznie;-)
OdpowiedzUsuńMarzena, kiedyś bym tak absolutnie nie powiedziała;)
Usuń