Kolejna pasta z awokado, tym razem podana jako przekąska z wykorzystaniem cykorii, z którą się już wyraźnie zaprzyjaźniłam.
Bardzo fajny to był pomysł, w sam raz na rozpoczynający się sezon grillowy i ogrodowy.
Składniki:
* 1-2 awokado (sł)
* łyżka oleju lnianego (sł)
* świeża cebulka, bazylia (o)
* 2-3 łyżki kaparów (sł)
* sok z cytryny (k)
* lubczyk (g)
* liście cykorii (g)
Awokado obrałam ze skórki i dodając po kolei składniki najpierw ugniatałam widelcem, a potem zmiksowałam na mniej więcej gładki krem.
Nakładałam na listki cykorii, posypałam jeszcze po wierzchu kaparami i pałaszowałam:)
"Wolność oznacza odpowiedzialność. A to jest właśnie to, czego się większość ludzi obawia."
George Bernard Shaw
Początkowo myślałam, że to nie kapary, tylko jakieś orzechy, co chyba nie byłoby złe. Smakowicie wygląda ta zieloniasta przekąska. Dopisuję awokado i cykorię do listy zakupów :)
OdpowiedzUsuńOrzechowe awokado już też robiłam:)
UsuńJuz zapisuje 😊
OdpowiedzUsuńCiekawe czy Ci będzie smakować;)
Usuńmniam uwielbiam pasty :)
OdpowiedzUsuńjezeli jtr znajde w sklepie awokado na pewno wpróbuję Twój przepis ;)
pozdrawiamy :)
No to czekam na relację z tej próby:)
Usuńostatnio przed moimi oczami coś dużo przepisów z awokado... chyba czas się wybrać po awokadowe zakupy :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie na to wskazuje:)
UsuńBardzo fajnie wygląda ta przekąska, ale ja nie lubię cykorii za to, że jest taka gorzka :-( ale w połączeniu z awokado pewnie lepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńNo właśnie mnie też zawsze towarzyszyła myśl, że to mało jadalne warzywo jest przez tę goryczkę. A tak nie jest jak się ją odpowiednio przygotuje:)
Usuń