Pierwsze moje bułki bez mąki zrobiłam, gdy nie byłam jeszcze na diecie ketogenicznej, ani nawet pojęcia nie miałam, że takowa istnieje.
Po przejściu na tę dietę były obecne w moim menu bardzo często.
W zeszłym roku zastąpiłam je bułeczkami na białkach, a ostatnio wróciłam do nich, ale przepis trochę zmodyfikowałam.
Daję teraz więcej serka, nie dodaję tłuszczu i wzbogacam je dużą ilością ziaren.
Te bułki to prawie ideał!
Składniki na 6 bułek:
* 3 średnie jajka
* 40 g łuski babki jajowatej^
* 250 g serka śmietankowego
* 100 g w sumie: ziaren słonecznika, nasion chia, sezamu, siemienia lnianego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki soli
* zioła wg uznania, ja daję zwykle oregano, czosnek niedźwiedzi, kminek itp.
^ na końcu posta są dopisane jeszcze 2 wersje bułek w innej opcji w zakresie tego składnika
Jajka lekko ubijam, dodaję pozostałe składniki, miksuję do uzyskania jednolitej struktury, na moment odstawiam do stężenia (co dzieje się błyskawicznie), po czym lepię okrągłe bułeczki, posypuję czym tam akurat chcę, układam na papierze do pieczenia i piekę w temp. 180* C ok. 30 minut.
Dopisek
Bułeczki upiekłam też dwa razy bez babki jajowatej, bo jej nie miałam, dałam więc (tak jak napisała moja czytelniczka w komentarzu pod tym postem) mielone siemię lniane, z tym, że ja dałam oprócz, nie zamiast siemienia w ziarnach.
Wyszły bardzo smaczne (nie wiem czy nie jeszcze smaczniejsze niż na babce), tylko nie tak wyrośnięte i okrągłe jak te klasyczne na babce.
Pysznie smakowały z sadzonym jajkiem, dawno takiego zestawienia nie robiłam.
A tu wersja pół na pół, czyli 20 g babki i 20 g zmielonego siemienia. Są pulchne, choć może odrobinę mniej niż klasyczne, ale smakują pysznie.
Można więc, jak się okazuje, kombinować z tym składnikiem i nawet przy jego braku bułeczki upiec:)
Czym mogę zastąpić Babkę jajowatą ?
OdpowiedzUsuńChyba niczym, albo nie wyjdą takie bułki jak w przepisie:)
UsuńI jakiego serka śmietankowego Pani używa? Iwona
OdpowiedzUsuń"Mój ulubiony" z Wielunia, ale każdy śmietankowy się nada.
UsuńOk, w takim razie na listę do kupienia jedno i drugie ....:)
OdpowiedzUsuńnie dostałam babki, ale dodałam siemię lniane mielone, reszta zgodnie z przepisem, wyszły piękne choć nie takie okrąglutkie, wyrosły jak należy i smakują, zjadłam jedną z rzodkiewką, ciekawe jak się przechowują, czy dajesz je do lodówki? Bo syte są to będę je jadła trochę dłużej ...
OdpowiedzUsuńO, super! Ile tego siemienia mielonego dodałaś? Poza tym siemię całe też? Nigdy nie mroziłam, jem na spółkę z córką, więc te 6 to nie tak wiele. Spróbuj i daj znać czy dobre po odmrożeniu:)
UsuńSiemienia mielonego dałam 40 gram, ale już nie dałam ziarenek, następne spróbuję z babką ciekawe czy będą inaczej smakowały :) zamrożę dwie na próbę i dam znać jak smakują.
UsuńCzy piec z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńJa piekę zawsze góra-dół:)
UsuńBułeczki są przepyszne, a jaki zapach po wyciągnięciu z piekarnika 😉będą u mnie gościć na przemienienie z bułeczkami z mąki migdałowej 😉
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę:)
UsuńCzy można dać ser z wiaderka, taki na sernik? Pozdrawiam serdecznie ☺️
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej, również pozdrawiam:)
UsuńWyszły pyszne 😁
UsuńCieszę się:)
UsuńJaki dokładnie to serek śmietankowy ? Czy typ jak Philadelphia? Właśnie będę robić wszystko wg przepisu ( o ile Philadelphia jwst odpowiednia ) i oprócz ziaren słonecznika bo tych niestety nie posiadam obecnie nad czym bardzo ubolewam. Tydzień temu robiłam również kto bułki ale z mąki lniane babki jajowej oraz dwóch serów magerekwark oraz speisequark i wyszły super. Ciekawa jestem efektu tych bezmącznych :)
OdpowiedzUsuńJa używam Mój ulubiony z Wielunia, Philadelphia też będzie ok.
UsuńZrobiłam. Wyszły pyszne. Zrobiłam ściśle wg przepisu. Będę je robić częściej. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńSuper! Miło mi to czytać:)
Usuń