Dawno nie było przepisu na kaszę jaglaną;), więc podaję, tym razem nie na słodko - rzadkość u mnie.
Zostało mi trochę kaszy ze śniadania i w okolicach popołudniowych przyszła mi nań chęć.
Wyjątkowo miałam ochotę na coś jaglanego niesłodkiego, więc po znalezieniu w spiżarni buraków stwierdziłam, że będą pasować.
Miało być proste danie i wyszło proste, taka sałatka jaglano-buraczana.
Składniki na porcję:
* ok. 3 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej (sł)
* 1-2 niewielkie buraki (sł)
* ząbek czosnku (o)
* łyżka oleju lnianego (sł)
* kozieradka (g), kminek (sł), sól morska (sn), bazylię (o), sok z cytryny (k)
* cebulka zielona (o)
* łyżka orzechów włoskich (g)
Buraki wrzuciłam na wrzątek, dodałam kolejno kminek, bazylię, sól i sok z cytryny, a na końcu kozieradkę (moje nowe odkrycie) i gotowałam do miękkości. Po odlaniu wody i lekkim przestudzeniu starłam na tarce o grubych oczkach. Kaszę lekko podgrzałam, dodałam do buraków, potem dołożyłam olej, zgnieciony czosnek i cebulkę, a na końcu orzechy.
Wyszło bardzo smacznie i pikantnie:)
"Jeśli spodziewasz się zbyt wiele, to nic cię nie jest w stanie zadowolić.
Kiedy niczego nie oczekujesz - wszystko może cię uszczęśliwić"
Samuel Hazo
Podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzą za mną buraczki w różnych wersjach. Po moim głodowaniu mam w planach m.in. pesto z buraczka i pastę do chleba. No i może do tego Twoją wersję z kaszą? O ile wcześniej mi nie zbrzydną :-)
Ciekawa jestem jak smakuje kozieradka. Co prawda mam na półeczce z przyprawami, ale jeszcze nie otworzyłam :-)
Pozdrawiam!
Pasta z buraków? Fajna opcja, też się przymierzę w takim razie:)
UsuńA kozieradkę koniecznie przewietrz;)
mniam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam :)
Pozdrawiam również:)
UsuńWłaśnie dzisiaj uzupełniłam zapasy kaszy jaglanej. Będę musiała spróbować na ostro. :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj, ja ostatnio mam fazę na wymyślanie nowych jaglanych dań:)
UsuńŚwietnie się składa, bo ja mam ostatnio jaglaną fazę. Moja ulubiona kasza w tym sezonie :D
Usuń