Przepis na kotlety drobiowe z pieczarkami wzięłam z „Przyjaciółki”.
Gości na moim stole dość często. Szybki, nieskomplikowane składniki i smakuje baaaardzo😌.
Składniki na ok. 8-9 kotletów:
* ok. 500 g piersi kurczaka, zwykle podwójna pierś (dopisek: korzystam z zagrodowego)
* 300 g pieczarek
* 3 jajka
* 4 płaskie łyżki mąki pszennej graham typ 1850 (dopisek: teraz daję mąkę bezglutenową: gryczaną, amarantusową, ryżową itp.)
* 2 łyżki majonezu, u mnie zawsze kielecki
* 1/2 pęczka natki pietruszki, koperku albo szczypiorku
* przyprawy
* olej (dopisek: teraz masło klarowane)
Mięso kroję w kostkę lub paseczki, pieczarki ścieram na tarce z grubymi oczkami.
Jajka
ubijam lekko w misce, dodając powoli mąkę. Dodaję majonez, mięso,
pieczarki, doprawiam, mieszam i odstawiam na ok. godzinę do lodówki.
Na
patelni rozgrzewam olej i nakładam ciasto łyżką lub chochelką,
wyrównuję wierzch podobnie jak przy plackach ziemniaczanych. Smażę do
zrumienienia z obydwu stron.
Można jeść na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno.
Aby danie było zgodne z I fazą MM trzeba poszukać zamiennika dla mąki.
Komentarze
2010/01/04 21:50:41
Mmm, muszą być pyszne :) Przypominają
mi trochę pierwszofazowe kotlety z serem, pieczarkami i kurczakiem - aż
sobie chyba niedługo zrobię, natchnęłaś mnie. :)
2010/01/05 19:32:40
Jakby nie dawać mąki, to I faza jak najbardziej, może właśnie trochę sera żółtego dorzucić?
2010/01/06 11:39:48
Jak podmienię mąkę z serem w Twoim przepisie, to się już dużo od moich różnić nie będą. :D
2010/01/06 12:02:03
Często jak czytam te przepisy, to one się właśnie tak różnią między sobą, jak teraz wyszło;)
No ale to o to chodzi, że tu dodatkowe 2 pieczarki, a tam koperek i już jest inne danie:)
To podobnie jak w modzie;)
No ale to o to chodzi, że tu dodatkowe 2 pieczarki, a tam koperek i już jest inne danie:)
To podobnie jak w modzie;)
2010/01/07 16:58:10
Pani Sowo, wielkie dzięki za przepis,
obiad udał się wspaniale. Rodzinka zachwycona, ja zresztą też. A
kotleciki rewelacyjnie delikatne. Zamiast piersi użyłam polędwiczek
drobiowych bo są delikatniejsze od samych filetów. Pozdrawiam i czekam
na dalsze inspiracje:))
2010/01/08 10:53:43
-czeniek też uważa, że kielecki jest najlepszy, próbuje go przestawić na winiary:))
Gratuluję syndykatu:) Będziesz w dobrym towarzystwie:)
Gratuluję syndykatu:) Będziesz w dobrym towarzystwie:)
2010/01/08 11:28:50
Ja tylko stoję obok syndykatu, hehe
Na to trzeba sobie zapracować i to porządnie, to nie dla takich nowicjuszy:)
Kielecki jest najlepszy! I jedyny zgodny z MM, ale to już inna kwestia...
W każdym razie nie przestawiaj -czenieka, bo się facet zna na rzeczy;)
Na to trzeba sobie zapracować i to porządnie, to nie dla takich nowicjuszy:)
Kielecki jest najlepszy! I jedyny zgodny z MM, ale to już inna kwestia...
W każdym razie nie przestawiaj -czenieka, bo się facet zna na rzeczy;)
2010/01/08 14:26:29
Do syndykatu można się zgłaszać:)) a... no tak, pomyliło mi się... jesteś w polecanych. Też mogę pogratulować, a co:)
bardzo duzo tych przepisow MM z majonezem .. najlepszy jakby co to wlasny i jedyny polecany na MM w zdroworozadkowych ilosciach ..
OdpowiedzUsuńprzepraszam Sowko za moje Trzy grosze ..juz wrzucam na luz -:)
Basia, zgadzam się, teraz majonezu prawie wcale nie używam w kuchni.
OdpowiedzUsuńTak kiedyś było, ale wyewoluowało;)
Pycha zrobiłam dzisiaj na obiad
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam
Usuń