tag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post2415481590494929234..comments2024-03-21T16:07:26.475+01:00Comments on Zdrowa Kuchnia Sowy: Chałwa słonecznikowa - konkurencja dla sezamowej;)sowa_nie_sowahttp://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comBlogger44125tag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-46859471990915424312017-06-21T21:57:38.383+02:002017-06-21T21:57:38.383+02:00Smak dzieciństwa;)Smak dzieciństwa;)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-45127753849201675982017-06-21T20:31:07.618+02:002017-06-21T20:31:07.618+02:00Ja jednak wolę sezamową, chyba przyzwyczajenie z d...Ja jednak wolę sezamową, chyba przyzwyczajenie z dzieciństwa ;)Marlenahttps://www.donki.com.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-87774672940193015132013-03-19T09:54:49.795+01:002013-03-19T09:54:49.795+01:00Słonecznik łuskany;)
A kolor pewnie zależy od doda...Słonecznik łuskany;)<br />A kolor pewnie zależy od dodatków, pewnie jest ich więcej niż w tym przepisie:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-76763625143710946232013-03-19T08:58:34.845+01:002013-03-19T08:58:34.845+01:00A ten słonecznik to w łupinach? Może dziwne moje p...A ten słonecznik to w łupinach? Może dziwne moje pytanie, ale kojarzę oryginalną ukraińską chałwę w takim kolorze jakby była z łupinami.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-90066343993042035392012-12-07T22:53:08.492+01:002012-12-07T22:53:08.492+01:00ja jadlam taka prawdziwa.. ale ta jest o niebo lep...ja jadlam taka prawdziwa.. ale ta jest o niebo lepsza -:) nawet jak odwiedzam ten sklep to teraz nic mnie nie ciagnie do tamtej chalwy wypakowanej cukrem! <br />K.K. a ty mieszkasz w Niemczech ? jest duzo tureckich sklepow i tam mozesz znalezsc rozne chalwy, ale polecic ci moge tylko ta tutaj ! Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-45799279211484534892012-12-07T20:50:10.515+01:002012-12-07T20:50:10.515+01:00Nie jadłam nigdy słonecznikowej sklepowej. Ciekawa...Nie jadłam nigdy słonecznikowej sklepowej. Ciekawa jestem czy będzie Ci smakować taka domowa:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-73389644423962818392012-12-07T19:53:22.594+01:002012-12-07T19:53:22.594+01:00ale świetnie! szukałam właśnie przepisu na taką ch...ale świetnie! szukałam właśnie przepisu na taką chałwę - jadłam ją pierwszy raz na Ukrainie i była przepyszna! Smakuje mi zdecydowanie bardziej niż sezamowa, a niezwykle trudno ją zdobyć - u nas to chyba nawet niemożliwe :( Ale ostatnio Tata upolował taką w Niemczech mhmmm... ;)K.K.https://www.blogger.com/profile/07505855320321657395noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-63536097539294172372012-11-27T14:15:36.684+01:002012-11-27T14:15:36.684+01:00Super!
A po leżakowaniu w lodówce rzeczywiście na...Super! <br />A po leżakowaniu w lodówce rzeczywiście najlepsza i po małym kawałeczku konsumowana:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-80960504648978281672012-11-27T13:59:04.211+01:002012-11-27T13:59:04.211+01:00Zrobiłam, PRZEPYSZNA! Szczególnie jak poleżała w l...Zrobiłam, PRZEPYSZNA! Szczególnie jak poleżała w lodówce 24h.<br />Będę robiła częściej :DLilihttps://www.blogger.com/profile/00808090727129225856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-26869352508525083132012-11-26T22:25:19.929+01:002012-11-26T22:25:19.929+01:00Kamila z przyjemnoscia zajrzalam na twojego bloga ...Kamila z przyjemnoscia zajrzalam na twojego bloga -:) duzo fajnych propozycji ..jest tam nawet chyba Sowko cos z twojej kosmetycznej branzy .<br />Ja uzywam zamiennie miod , syrop z agawy ,cukier kokosowy i ksylitol .. cukier kokosowy daje super karmelowy posmak i aromat , jest nieco mniej slodszy niz zwykly cukier i ma barwe jak cukier brazowy . Wszystkie te slodycze dla mnie laczy wspolna cecha - niski IG i wartosci zdrowotne oczywiscie jak pochodza z oryginalnych zrodel i najlepiej BIO . Nawet cukier kokosowy jest teraz mieszany z cukrem brazowym ! a ksylitol jest czesto wcale nie z brzozy ! takie ciezkie czasy dla tych co szukaja cos z rozsadkiem zdrowego ! Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-3603213202760615142012-11-26T21:10:40.447+01:002012-11-26T21:10:40.447+01:00A czy są jakieś różnice we właściwościach pomiędzy...A czy są jakieś różnice we właściwościach pomiędzy cukrem brzozowym a kokosowym? Ja kokosowego nie używałam, masz jakieś doświadczenia w tym temacie?sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-37864751571276989762012-11-26T21:08:47.188+01:002012-11-26T21:08:47.188+01:00Cokolwiek nie wyjdzie to na pewno będzie dobre!:)Cokolwiek nie wyjdzie to na pewno będzie dobre!:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-11708491725690223082012-11-26T20:07:39.544+01:002012-11-26T20:07:39.544+01:00co do syropów to jakoś się nie mogę przekonać... c...co do syropów to jakoś się nie mogę przekonać... czytałam kiedyś, że te co jeszcze mają jakieś wartości bardzo ciężko dostać, a te powszechnie dostępne są już tyle razy przetopione że sprowadzają się do syropu glukozowo-fruktozowego więc już wolę miód a do słodzenia ksylitol albo cukier kokosowy ewentualnie melasy :)<br />Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-20174766887820603792012-11-26T19:46:38.815+01:002012-11-26T19:46:38.815+01:00chyba zrobię jutro, wyglada jak sezamowa, świetny ...chyba zrobię jutro, wyglada jak sezamowa, świetny pomysł, a ja dziś wzięłam się za domowe czekoladki, aż się boję co wyjdzie...Kamilahttps://www.blogger.com/profile/16847944527653052651noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-50404966134264807662012-11-11T09:07:13.358+01:002012-11-11T09:07:13.358+01:00Co prawda sama na niego nie wpadłam, ale i tak cie...Co prawda sama na niego nie wpadłam, ale i tak cieszy:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-14078077878085246542012-11-10T18:21:04.032+01:002012-11-10T18:21:04.032+01:00Oryginalny pomysł :)Oryginalny pomysł :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-76834678191213463592012-11-05T23:06:16.880+01:002012-11-05T23:06:16.880+01:00Dodatek siemienia jest zdrowy przede wszystkim;)
E...Dodatek siemienia jest zdrowy przede wszystkim;)<br />Eksperymentuj i dawaj znać:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-81538730672329945732012-11-05T16:18:21.398+01:002012-11-05T16:18:21.398+01:00Kusisz niesamowicie!
Coś czuję, że jeszcze w tym t...Kusisz niesamowicie!<br />Coś czuję, że jeszcze w tym tygodniu poeksperymentuję ze słonecznikiem. Dodatek siemienia też może być ciekawy.<br /><br />Pozdrawiam! :)Haniahttp://www.zdrowemotywacje.pl/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-92073609083866901032012-11-04T13:34:43.364+01:002012-11-04T13:34:43.364+01:00To żebyś tylko takie problemy miała Ci życzę;P
Ja ...To żebyś tylko takie problemy miała Ci życzę;P<br />Ja jadłam tylko sezamową i słonecznikową i też nie potrafię powiedzieć, że ta lepsza od tamtej, obie są równie pyszne:)<br />I jeszcze doszła z pestek dyni - super! Będzie co mielić przez całą zimę;)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-15993265793547468482012-11-04T12:14:05.548+01:002012-11-04T12:14:05.548+01:00i wiesz co ? mam problem ! nie wiem, ktora jest na...i wiesz co ? mam problem ! nie wiem, ktora jest najlepsza ...<br />robilam z migdalow, orzchow , z sezamu ..dzisiaj zrobilam twoja slonecznikowa w wersji bez dodatkow i dodatkowo zrobilam z pestek dyni .. kazda jest inna .<br />dzieki wspaniala chalwa ! ja je wszystkie uwielbiam .. <br />Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-32019239432584909862012-11-04T09:32:43.397+01:002012-11-04T09:32:43.397+01:00pestki wlasnie na patelni..haha lece pomieszac i d...pestki wlasnie na patelni..haha lece pomieszac i dam znac .. Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-91419027949928006962012-11-04T09:22:44.771+01:002012-11-04T09:22:44.771+01:00Czyli wynika z tego, że ten golden syrup podobny w...Czyli wynika z tego, że ten golden syrup podobny w "zdrowotności" do innych syropów. Moja wiedza w temacie dotyczyła tego syropu wyrabianego z cukru, a nie z melasy (takie też są spotykane w necie przepisy na domowy jego wyrób), a to nie do polecenia raczej, zwłaszcza w kontekście wyrobu, z założenia, zdrowej domowej chałwy.<br />Generalnie najlepszy pewnie naturalne miody, ale niestety uczulają i wtedy lepiej korzystać z syropów i słodów niż cukru - bo od cukru zresztą to chyba wszystko lepsze;)<br />Lukrecję znam jako składnik herbatek, do chałwy to raczej by się nie nadawała (podobnie jak równie zdrowa stewia czy ksylitol), tutaj potrzebny jest gęsty dodatek słodzący:)<br />Z miodem też jest problem taki, że traci swoje właściwości w wysokich temperaturach i choć sama używam go czasem do ciast czy innych gotowanych/pieczonych wyrobów, to nie jest to najlepsze wykorzystanie jego unikalnych właściwości - najlepiej spożywać go na surowo.<br /><br />Basia, zrobiłaś tę chałwę?sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-14871521819380590862012-11-03T22:07:42.728+01:002012-11-03T22:07:42.728+01:00Patysku ja mysle, ze nie trzeba z niczym przesadza...Patysku ja mysle, ze nie trzeba z niczym przesadzac .. ten syrop ma poprostu wysoki IG i nie jest wiec dobry dla osob ,ktore maja problem z cukrem we krwi . Zawiera jednak witamine B i wiele mineralow , ktorych cukier bialy nie zawiera . Dokladnie jak melasa , ktora mozna otrzymac albo z burakow albo z trzciny albo nawet z karobu czy owocow (daktylii fig, jablek, gruszek ..) . Mysle, ze stosowanie z umiarem tych syropow jest lepsze niz uzywanie bialego cukru . <br />A czy slyszalas moze o lukrecji ? fakt, ze zmienia ona smak potraw, ale jak ktos lubi to bardzo zdrowa i naturalna slodycz . A jak nie to super jest zawsze dobry miod . Jasny i plynny akacjowy zawiera duzo fruktozy i ma niski IG . Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-30848989239071114102012-11-03T21:49:43.937+01:002012-11-03T21:49:43.937+01:00Czyli dołączyłaś do wielbicieli chałwy domowej:)
O...Czyli dołączyłaś do wielbicieli chałwy domowej:)<br />Orzechową koniecznie trzeba zrobić!:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-62754261464704020822012-11-03T21:47:20.329+01:002012-11-03T21:47:20.329+01:00Patysku, wedle mojego rozeznania 250 -300 g syropu...Patysku, wedle mojego rozeznania 250 -300 g syropu z agawy kosztuje ok. 15-17 zł. 35 to chyba za kilogramową butelkę. sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.com