tag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post1762467613340152640..comments2024-03-21T16:07:26.475+01:00Comments on Zdrowa Kuchnia Sowy: Zupa z czerwonej soczewicy z kaszą jaglanąsowa_nie_sowahttp://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-55783566169957313612013-01-19T21:30:06.589+01:002013-01-19T21:30:06.589+01:00Miło słyszeć, że się jest uważanym za eksperta, al...Miło słyszeć, że się jest uważanym za eksperta, ale takim się absolutnie nie czuję;)<br />Powiem co ja wiem i jak ja do tego podchodzę w skrócie, jeśli ktoś miałby jakieś uwagi, to proszę o komentarz czy uzupełnienie:)<br /><br />Zimą jemy pokarmy bardziej rozgrzewające, a latem oziębiające - taka jest zasada ogólna i dotyczy sytuacji, gdy organizm jest zdrowy i pożywieniem nie leczymy, tylko go odżywiamy.<br />Generalnie oprócz samej natury pokarmów (zimne, chłodne, neutralne, ciepłe i rozgrzewające) na właściwości pokarmu ma wpływ technika ich przygotowania, czyli surowe są najbardziej ochładzające, a najbardziej rozgrzewające są pokarmy smażone czy grillowane. <br />Każdy pokarm poddany obróbce cieplnej zyskuje większą energię yang, czyli działa rozgrzewająco. <br />Typowe potrawy ochładzające, czyli raczej do sporadycznego stosowania zimą to: surówki, sałaty,jogurty, soki, surowe tropikalne owoce. <br />Potrawy duszone, gotowane (im dłużej, tym większa energia yang), blanszowane, gotowane na parze, smażone, pieczone itd. mają naturę rozgrzewającą - zupy, potrawki, warzywa duszone, zapiekanki itp.<br />Ale nie chodzi też o to, żeby zimą się nadmiernie rozgrzewać a latem nadmiernie ochładzać, bo w naszym umiarkowanym klimacie takie skrajności raczej nam nie służą. Chyba, że organizm tego wymaga ze względu na niedobory lub nadmiary, ale wtedy dietą już leczymy.<br />Większość przypraw ma charakter rozgrzewający, ale to też kwestia ilości jaką użyjemy - im więcej, tym oczywiście są bardziej yang.<br /><br />Prażenie zbóż (również nasion czy orzechów) podnosi energię, więc zimą jak najbardziej zalecane. <br />Wtedy zgodnie z przemianami robimy tak: do rozgrzanego rondla wrzucamy kaszę jaglaną, prażymy i zalewamy wrzątkiem i jesteśmy cały czas w przemianie Ognia (g), a więc możemy dalej dodać albo produkt z tej przemiany, czyli np. kurkumę, albo z przemiany Ziemi (sł) czyli daktyle czy masło.<br /><br />Zimą zaleca się spożywać posiłki ciepłe z dodatkiem części surowych warzyw w postaci najlepiej kiszonek czy marynat.<br />Chleb w postaci grzanek - opiekanie podnosi energię i pozbawia wilgoci. Pasty do chleba z dodatkiem czosnku, cebuli, przypraw rozgrzewających.<br />Mrożonek Kuchnia Pięciu Przemian nie zaleca, ale szczególnie zimą należy ich unikać. <br />To tak ogólnie na ten temat i co mi przyszło do głowy:)<br />Pozdrawiam, gdyby jeszcze coś, to proszę o pytania konkretne:)<br /><br />sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-13879055580444973812013-01-19T15:31:14.779+01:002013-01-19T15:31:14.779+01:00a mam pytanie bo widzę, że jesteś ekspertem w kuch...a mam pytanie bo widzę, że jesteś ekspertem w kuchni pięciu przemian. Powinnam jeść rozgrzewające pokarmy i w takim razie jak poznać po Twoich przepisach, że są rozgrzewające lub chłodzące? I drugie pytanko kasza jaglana może być podobno bardziej rozgrzewająca gdy ją prażymy a potem gotujemy w gorącej wodzie czy to w takim razie zmienia kolejnośc cyklu przemian? Pozdrawiam cieplutko;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-34304377917274601372013-01-19T07:42:57.914+01:002013-01-19T07:42:57.914+01:00Daj znać:)Daj znać:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-85055421079462934842013-01-19T02:23:23.491+01:002013-01-19T02:23:23.491+01:00Ja też spróbuję ugotować :) i dam znac jak wyszła!...Ja też spróbuję ugotować :) i dam znac jak wyszła!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-7070623872423517472013-01-15T18:33:21.282+01:002013-01-15T18:33:21.282+01:00A gdzie tam! Cieszę się, że znów coś nowego odkrył...A gdzie tam! Cieszę się, że znów coś nowego odkryłam;)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-78425051945454730422013-01-15T17:50:51.347+01:002013-01-15T17:50:51.347+01:00Ale teraz żałujesz za swój grzech zaniechania? ;)Ale teraz żałujesz za swój grzech zaniechania? ;)Patyskahttps://www.blogger.com/profile/15623041480462265240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-26305343781298719272013-01-15T17:45:35.308+01:002013-01-15T17:45:35.308+01:00Jak widać możliwe;)
Soczewicę traktowałam jako skł...Jak widać możliwe;)<br />Soczewicę traktowałam jako składnik nie-zupowy:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-3341647121937111322013-01-15T17:36:17.115+01:002013-01-15T17:36:17.115+01:00Niemożliwe! Nie gotowałaś jeszcze zupy z soczewicy...Niemożliwe! Nie gotowałaś jeszcze zupy z soczewicy?! ;) Patyskahttps://www.blogger.com/profile/15623041480462265240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-5469104066133243852013-01-15T17:17:52.775+01:002013-01-15T17:17:52.775+01:00Smakowałaby Ci Ren-ya, jestem pewna:)Smakowałaby Ci Ren-ya, jestem pewna:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-16257017625330210792013-01-15T17:13:42.646+01:002013-01-15T17:13:42.646+01:00A ja nie wiem dlaczego do tej pory zupy nie gotowa...A ja nie wiem dlaczego do tej pory zupy nie gotowałam, skoro soczewica tak mi smakuje;)<br />sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-91286089033432573662013-01-15T16:39:35.698+01:002013-01-15T16:39:35.698+01:00To pozostaje Ci tylko zrobić;)To pozostaje Ci tylko zrobić;)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-85784904370163572032013-01-15T16:39:10.193+01:002013-01-15T16:39:10.193+01:00Skoro nie trzeba namaczać, to ja nie namaczam w og...Skoro nie trzeba namaczać, to ja nie namaczam w ogóle (wtedy nie muszę wcześniej o tym myśleć, tylko od razu przystępuję do gotowania)<br />A czerwona to bym się bała, ze się rozleci całkowicie, bo w gotowaniu trudno ją utrzymać w soczewicowym kształcie - bardziej kolor zostaje;)<br />Ale ciekawa informacja, że twardznieje po namoczeniu, bo zdawałoby się, że powinno być odwrotnie.sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-54396897675086123942013-01-15T16:10:29.731+01:002013-01-15T16:10:29.731+01:00Kasza jaglana w zupie bardzo mi smakuje, dorzucam ...Kasza jaglana w zupie bardzo mi smakuje, dorzucam ją zwykle, gdy mi zostaje ze śniadania, a na obiad mam właśnie zupę.<br />Co do marchewki, to pewnie ginie jej smak w takiej zupie. Ja zwykle dodaję symbolicznie, wolę zdecydowanie więcej selera, pora czy pietruszki:)<br />sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-41772083902025473342013-01-15T07:30:27.724+01:002013-01-15T07:30:27.724+01:00Bardzo lubię wszelkie strączkowe, więc myślę sobie...Bardzo lubię wszelkie strączkowe, więc myślę sobie, że zupa z soczewicy również by mi smakowała... choć przyznaję, że soczewicy jeszcze nigdy w życiu nie jadłam...Sztuka rękodziełahttps://www.blogger.com/profile/00564097254134603762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-34203624625287180472013-01-14T23:22:05.984+01:002013-01-14T23:22:05.984+01:00az u mnie zapachnialo -:)
uwielbiam zupy z soczew...az u mnie zapachnialo -:) <br />uwielbiam zupy z soczewica i gotuje juz od wielu lat ..<br />dla MM-owcow na I fazie wystarczy podmienic kasze jaglana np na quinoa czy peczak i zrezygnowac z dodatku masla na talerzu ..Barbara https://www.blogger.com/profile/06587879327367377599noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-63627968003568554392013-01-14T20:29:59.051+01:002013-01-14T20:29:59.051+01:00czuję, że bardzo posmakowałaby mi ta zupka :)czuję, że bardzo posmakowałaby mi ta zupka :)kuchcikOlahttps://www.blogger.com/profile/13280045879701511118noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-208548616679063972013-01-14T18:27:24.670+01:002013-01-14T18:27:24.670+01:00zupka wyglada super!Ja soczewice wcinam od wielu j...zupka wyglada super!Ja soczewice wcinam od wielu juz lat- faktycznie jest latwostrawna(jesli oczywiscie dobrze ja przepluczemy).Co do namaczania- nie radze namaczac soczewicy pomaranczowej,bo,niestety twardnieje podczas gotowania,o zgrozo.<br />Pozdrawiamviolahttps://www.blogger.com/profile/03914874970312511392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-57245019347584603002013-01-14T18:01:00.624+01:002013-01-14T18:01:00.624+01:00Spróbuję w Twojej wersji, bo ostatnio chodzi za mn...Spróbuję w Twojej wersji, bo ostatnio chodzi za mną coś z jaglaną, a przyznam, że do zupy jeszcze nigdy jej nie dodawałam. A przy okazji mój Mięsożerca też nie przepada za gotowaną marchewką, a w tej mojej dzisiejszej soczewicowej mu nie przeszkadzała, mimo że całkiem sporo wrzuciłam :-)Haniahttp://www.zdrowemotywacje.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-69378467236781983642013-01-14T17:33:35.118+01:002013-01-14T17:33:35.118+01:00Arnika, czuję, że u mnie tez tak będzie, tym bardz...Arnika, czuję, że u mnie tez tak będzie, tym bardziej, że szybko się ją gotuje:)sowa_nie_sowahttps://www.blogger.com/profile/12677449813168095375noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3927615616561136604.post-62693370214470286902013-01-14T17:27:37.523+01:002013-01-14T17:27:37.523+01:00Pyszności! Zupa z soczewicy to moja ulubiona i czę...Pyszności! Zupa z soczewicy to moja ulubiona i często ją gotuję. Arnikahttps://www.blogger.com/profile/08292418113755314869noreply@blogger.com