poniedziałek, 25 września 2017

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów



Pastę z soczewicy i suszonych pomidorów jadłam u mojej warszawskiej przyjaciółki; taką pastę robi jej mąż.
To jest w jego wykonaniu połączenie soczewicy z puszki z pomidorami w oleju (ze słoika). Pasta bardzo mi smakowała, tak bardzo, że sobie obiecałam, że po powrocie zaraz taką pastę zrobię.
Wizyta była w lutym, mamy wrzesień, szybko mi poszło, nie ma co😁. Ale zrobiłam i to się liczy.
Ja podeszłam do tego odrobinę ambitniej i soczewicę ugotowałam. Dodałam też cebulę, a z przypraw kumin, który nadał paście orientalnego smaku.
Użyłam soczewicy czerwonej i pomidorów suszonych solo.



Składniki na 2 porcje:
* 100 g czerwonej soczewicy
* kilka suszonych pomidorów
* cebula czosnkowa
* sól, pieprz, kumin, papryka słodka i ostra 
* oliwa, woda



Nie mam patentu na gotowanie czerwonej soczewicy, albo dam za dużo wody, albo za mało.
Tym razem na 100 g soczewicy dałam ok. 150 ml wody i było za mało, musiałam z lekka skrobać po dnie.
W trakcie gdy ugotowana soczewica się studziła pokroiłam cebulę i udusiłam ją na oliwie z wodą. Pomidory zalałam oliwą, żeby zmiękły, bo były już mocno wysuszone.


Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów


A potem wrzuciłam wszystkie składniki do mojego super blendera i zmiksowałam na idealnie gładką masę (robiłam w małym kielichu).
Do regulacji konsystencji użyłam oliwy i wody; moja pasta jest bardzo gęsta, ale można zrobić taką, jaką się lubi najbardziej.
Pycha!!! Bardzo polecam:)


Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów

Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów




"Kto nie zna prawdy, ten jest tylko głupcem. Ale kto ją zna i nazywa kłamstwem, ten jest zbrodniarzem."
Bertold Brecht



4 komentarze:

  1. Mniam mniam. Ta pasta rzeczywiście jest u nas przebojem domowym bo i szybka do zrobienia i smaczna. A i jeszcze spróbujemy Twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jem ostatnio pasty cukiniowe i bakłażanowe, więc pomidorowo-soczewicowa też mi pewnie posmakuje :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!