piątek, 11 grudnia 2015

Omlet bananowy owsiany


Omlet bananowy owsiany



Po śniadaniowych placuszkach, którymi się zajadałam bardzo długo, przyszła mi ochota na omlet.
Robiłam już takie omlety bananowe, w różnych wersjach, taki z tahiną i karobem też, ale dzisiejszy jest trochę odmieniony. Dodałam do niego mąki owsianej, a białka ubiłam na pianę przed dodaniem do masy.



Składniki na porcję:
*  2 jajka
*  duży banan
*  łyżeczka karobu
*  2 łyżki mąki owsianej
*  pasta tahini
*  2-3 daktyle



Banana zmiksowałam (można też ugnieść go widelcem) i połączyłam z mąką, żółtkami, karobem i ubitymi na sztywno białkami.
Masę wlałam na patelnię posmarowaną olejem kokosowym i piekłam na wolniutkim ogniu, po czym delikatnie, za pomocą dwóch łopatek, przełożyłam omlet na drugą stronę i jeszcze chwilę dopiekłam.
Na talerzu dodałam tahini i pokrojone daktyle.

Bardzo dobre było:) 


Omlet bananowy owsiany

Omlet bananowy owsiany



"Nigdy nie sprawdzaj głębokości wody obiema nogami naraz"
Autor (?)

4 komentarze:

  1. W sumie ostatnio próbowałem zrobić chleb bananowy ale wyszedł podobnej grubości co ten omlet.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki płaski chlebek? Może miałeś za mało składników w stosunku do wielkości foremki?

      Usuń
  2. Świetne śniadanie na początek dnia. Dzisiaj wypróbowałem przepis i polecam:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci smakowało i polecam inne omlety tego typu z mojego bloga:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!