poniedziałek, 19 października 2015

Placuszki na białkach - tym razem mocno kokosowe


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe



Uzależnienie to mało powiedziane. To już jakaś plackowa mania u mnie, bo placki na białkach jem prawie codziennie.
Zaczęło się od owsianych i ryżowych, a teraz na tapecie różne warianty kokosowych z dodatkiem mąki ryżowej.
Te poprzednie robiłam na wodzie, tutaj użyłam mleka kokosowego, w dodatku dość gęstego.
Wychodzą rewelacyjne, delikatne i puszyste. 



Składniki na 4 placki/porcję:
* 2 łyżki wiórków kokosowych/mąki kokosowej/zmielonych wiórków
* 2 łyżki mąki ryżowej
* 2 białka + szczypta soli
* ok. 100 - 150 ml mleka kokosowego (gęstego)
* olej kokosowy do smażenia
* miód gryczany opcjonalnie
* błonnik witalny opcjonalnie

Dodatki:
* banan, maliny
* śliwki
* starte jabłko i orzechy włoskie
* orzechy włoskie i czekolada



Mąki, pokrojone owoce i mleko kokosowe mieszam w misce, dokładam dobrze ubite białko i ponownie delikatnie wszystko mieszam. Na rozgrzany olej nakładam kupki ciasta i smażę najpierw  z jednej, potem z drugiej strony. Przekładam ostrożnie szeroką łopatką, zwykle się udaje;)
Czasem polewam miodem albo mlekiem kokosowym, posypuję kokosem i startą kostką gorzkiej czekolady.

Zapraszam na śniadaniową orgię:)


Z mielonymi wiórkami, bananem i malinami:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe


Z mąką kokosową, bananami, malinami i startą czekoladą:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe


Z mielonymi wiórkami, śliwkami i startą czekoladą:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe


Z mąką kokosową i błonnikiem witalnym:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe


Z czekoladą i orzechami:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe


Z całymi wiórkami, jabłkiem i orzechami:


Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe

Placuszki na bialkach - tym razem mocno kokosowe




"Prawdziwe odkrywanie świata nie polega na poszukiwaniu nowych lądów, ale na patrzeniu w nowy sposób." 
M.Proust 



7 komentarzy:

  1. Jestem fanką kokosowych smaków, szczególnie mleka ;) placuszki skradły moje serce, a kiedy już je zrobię to zapewne skradną i podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszota takich jeszcze nie jadłem, ale na sam widok ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam takich placuszków. Prezentują się bardzo ciekawie! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast maki ryżowej moge użyć coconut flour albo almond flour? Dziękuje

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!