poniedziałek, 3 listopada 2014

Zupa z jarmużu z dodatkiem brokuła


zupa jarmużowa





Jarmuż odkryłam wiosną tego roku.
Od tego czasu, jeśli go zakupię, to dodają do moich zielonych koktajli. Czasem dorzucam do sałatki, i to wszystko co robię z jarmużem.
Czyli niewiele.

Ostatnio wrzucałam na mojej facebookowej stronie infografikę o zaletach jarmużu z zapytaniem o ulubione dania czytelników z tym warzywem. Dostałam wiele ciekawych przepisów, zrealizowałam pierwszy z nich, czyli zrobiłam jarmużową zupę.



Składniki na 2 porcje:
* 2 spore gałązki jarmużu
* kawałek brokuła
* pietruszka
* kawałek selera
* ziemniak
* kawałek czerwonej papryki
* 1/2 pora
* 3 łyżki kaszy jaglanej
* łyżka masła klarowanego
* 2 rozgniecione ząbki czosnku
* sól himalajska, pieprz, kurkuma, lubczyk
* jako dodatek: gruszka


zupa jarmużowa

Na wrzątek wrzuciłam pietruszkę, seler i ziemniaka, chwilę pogotowałam, dodałam jarmuż, a po chwili paprykę i brokuła. Gotowałam kilka minut, dosypałam kaszę, gotowałam ok. 15 minut, w trakcie dodając przyprawy. 
Na koniec dodałam zeszklonego na maśle pora i wyciśnięty czosnek i zupę zmiksowałam.
Jedną porcję zjadłam solo, drugą z gruszką, to było bardzo udane połączenie.
Następna pyszna zupa kremowa do kolekcji:)

zupa jarmużowa
zupa jarmużowa



 "Film to życie, z którego wymazano plany nudy."
Alfred Hitchcock




8 komentarzy:

  1. Ja też odkryłam jarmuż tej wiosny. W sałatkach mi nie podszedł, bo twardy i raczej suchy, ale zmiękczony na parze, z warzywami i kaszą - pycha. Albo podduszony na patelni... Do zupy jeszcze nie dawałam, a zupy uwielbiam więc chętnie spróbuję.
    A gdzie jarmuż kupujesz? U nas tylko w Biedronce można dostać, taki porwany, gotowy do spożycia (jak gotowa mieszanka sałat) i tylko taki kupuję, ale słyszałam, że taki pakowany jarmuż z marketów to samo zło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie samo zło, ale pewnie lepszy taki świeży, mnie się udaje kupić na placu, ale nie jest w stałej ofercie, ale pewnie im większe będzie zainteresowanie, tym częściej będzie można kupić:)

      Usuń
    2. Zainspirowałam się Twoją zupą i zrobiłam brokułowo-szpinakową z kaszą jaglaną, zmiksowaną oraz z dodatkiem serwatki i twarogu. Jak mi jeszcze kiedyś wyjdzie powtórka to wrzucę na blog:)

      Usuń
    3. Ta serwatka i twaróg intrygujący w zupie:)

      Usuń
  2. świetny przepis! tyle smaku i zdrowia na jednym talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talerze nawet dwa wyszły z tego przepisu i jeszcze trochę na dokładkę;)

      Usuń
  3. No właśnie zjadłam 2 porcje z chlebkiem.
    Dobre, zielone :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!