piątek, 14 listopada 2014

Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora


Szaszłyki wegetariańskie w cieście z mąki z ciecierzycy

Ten przepis czekał na realizację bez mała 3 lata. Ale się doczekał:)

Znalazłam go na Palecie Smaku i od razu wzbudził moje zainteresowanie, mimo, że to było w
czasie, gdy nawet pojęcia nie miałam, że jest coś takiego jak mąka z ciecierzycy.

Teraz już wiem i ostatnio zwłaszcza używam często. Te szaszłyki robiłam już jakiś czas temu, dopiero potem pappadums i naleśniki z ciecierzycy.
Robiłam je dwa razy, tzn. raz to były szaszłyki, a za drugim razem po prostu same warzywa. Poczyniłam niewielkie zmiany w stosunku do oryginalnego przepisu.



Składniki na 6 szaszłyków:
* 1/2 brokuła
* mały kalafior
* 3 rodzaje papryki: biała, żółta i czerwona
* czerwona cebula
* kilka pieczarek

Ciasto:
* szklanka jogurtu
* 3 łyżki mąki z ciecierzycy
* łyżeczka pasty curry łagodnej
* łyżeczka curry
* łyżeczka kurkumy
* łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
* 3 wyciśnięte ząbki czosnku (lub, jak w przepisie, pasta czosnkowa)
* sól
* sok z limonki



Piekarnik ustawiłam na temp. 200* C.
Brokuła i kalafiora podzieliłam na różyczki i gotowałam na parze kilka minut. Pieczarki i papryki pokroiłam na mniejsze kawałki,  cebulę na ćwiartki.
W dużej misce wymieszałam jogurt z mąką, przyprawami i sokiem z cytryny. I zamiast najpierw w misce umieścić warzywa i pokryć je ciastem,  ja je ponadziewałam od razu na patyczki.

Szaszłyki indyjskie w cieście z maki z ciecierzycy

Nietrudno się domyślić, że tak przygotowane szaszłyki nie zmieściły  się w misce;). Cóż było robić, poukładałam je na blasze wyłożonej papierem i w takiej pozycji pędzelkiem nanosiłam ciasto najpierw z jednej, a potem, po odwróceniu, z drugiej strony. 

Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora

Włożyłam blachę do piekarnika i po kilkunastu minutach miałam zamiar je odwrócić na drugą stronę, ale że nie posmarowałam papieru oliwą, tak jak było zalecone, w związku z czym nie byłam w stanie tego zrobić, szaszłyki piekły się więc tylko z jednej strony. W połowie pieczenia, czyli po ok. 15 minutach włączyłam opcję grill.

Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora

Robiąc to danie drugi raz już nie bawiłam się w patyki i szaszłyki, tylko kawałki warzyw obtoczone dobrze w cieście układałam na rozgrzanej i pokropionej oliwą patelni i tak je grillowałam.

Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora
Szaszłyki indyjskie z brokuła i kalafiora

Bardzo fajne danie, polecam:)

Szaszłyki  z brokuła i kalafiora w cieście z ciecierzycy
Szaszłyki z brokuła i kalafiora w cieście z ciecierzycy



"To co kochamy, mówi nam, jakimi jesteśmy."
Thomas Merton


13 komentarzy:

  1. tak właśnie myślałam, żeby dzisiaj zrobić szaszłyki, Twoje wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł jest niezwykle oryginalny. Patrząc na pierwsze zdjęcie, pomyślałam, że to szaszłyki z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, podobieństwo do kurek jest! Przypomniałaś mi jak kiedyś ktoś zobaczył u mnie, na podobnej zasadzie, ziemniaki zamiast jabłka w omlecie;)

      Usuń
  3. No no..:) mam zatem kolejne danie w planach. Tylko jogurt czymś zastąpię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z opisu bardzo mi pasuje do Pakora, czyli warzywa opiekane w cieście z mąki ciecierzycowej..
    Zapisuje na jutro !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko pakora chyba w głębokim tłuszczu?

      Usuń
    2. Mysle,ze tradycyjnie tak..ale pewnie to jak z plackami super z patelni, ale wychodza z piekarnika tez ..
      Zrobilam i bedzie powtorka! Bardzo smaczne , a najbardziej mi smakuje cebula!

      Usuń
  5. Wow. Zglodnialam. Super pomysl na obiad. To jest moja inspiracja na niedzielę:)pozdrawiam I nie mogę się doczekać realizacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że inspiracja poszła do realizacji i smakowało:)

      Usuń
  6. Mniamniusio wygląda i na pewno tak smakuje:) jak wrócę do domu to zabieram się przygotowanie tego dania.Mąkę z ciecierzycy uwielbiam to druga ulubiona po gryczanej.Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już chyba całą listę masz dań, które zrobisz po powrocie;)
      Jak się tak w całości i na 100% zrehabilitujesz, to będziesz szaleć w kuchni na pewno:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!