środa, 17 września 2014

Chleb bezglutenowy - kolejna wersja


chleb bez glutenu




Chleb bez glutenu piekłam do tej pory w wersji z mąką migdałową.
Niezbyt często, również z tego powodu, że nie jest to chleb tani.
Na co dzień moja córka i mąż jedzą chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie, ja również, jeśli jem, to taki. 

Odkąd jednak u męża zdiagnozowano niedoczynność tarczycy o podłożu immunologicznym, czyli chorobę Hashimoto i bardziej jest skłonny słuchać moich podpowiedzi dotyczących diety (tym bardziej, że się pokrywają z radami osób zaawansowanych w leczeniu tej choroby), odtąd szukam pomysłu na chleb bezglutenowy, ale oparty na mące/kach zbożowych.
Dzisiaj chleb z wersji migdałowej (druga opcja, czyli z kminkiem), tylko wymieniłam mąki. 



Składniki na keksówkę 11X23:
* w sumie 1 1/4 szklanki mąki: jaglanej (najwięcej dałam), amarantusowej i gryczanej
* 1/3 szklanki mąki z ciecierzycy
* 1/4 szklanki świeżo zmielonego siemienia lnianego (najlepiej złocistego)
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 1/2 łyżeczki soli
* 4 spore jajka
* 1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
*  łyżka kefiru lub maślanki
*  łyżeczka ksylitolu
*  łyżeczka czosnku niedźwiedziego
* 2 łyżeczki kminku + łyżeczka mielonego
* do posypania kminek i czarnuszka lub inne



Ciasto przygotowałam jak przy poprzednim chlebie, czyli wymieszałam wszystkie składniki (z jajek dałam tylko żółtka) i na końcu dodałam ubite białka. 
Przełożyłam do keksówki i piekłam ok. 35-40 min. w temp. 180* C. sprawdzając patyczkiem suchość ciasta.


chleb bez glutenu
chleb bez glutenu


Chleb wyszedł smaczny, treściwy, sycący. 
Nie jest to jednak wersja, która nas zadowala w pełni, choć nie wiem też, czy taką wersję znajdziemy, bo przecież w żadnej nie odnajdziemy smaku chleba żytniego;)
Mam zamiar wypróbować opcję z drożdżami zamiast jajek, choć wolałabym chleb na zakwasie, ale zakwasu do tej pory nie przygotowywałam i trochę mam obawy, tym bardziej, że to musiałby być zakwas bezglutenowy. 
Podrzuciliście mi na FB propozycje na chleb gryczany, dotąd gryki nie używałam samej (ma mocny specyficzny smak), zawsze ją mieszam z innymi mąkami, ale może i na chleb gryczany kiedyś przyjdzie pora.
Eksperymenty w toku:) 



chleb bez glutenu




"Kto sam siebie traktuje z humorem, oszczędza sobie kosztów na psychiatrę."
Josef Konrad Scheuber


16 komentarzy:

  1. Łał! wygląda pysznie! jestem bardzo ciekawa jak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wygląda jak "normalny" chleb, a jak smakuje, to trudno opisać, trzeba upiec;)

      Usuń
  2. Super apetycznie wygląda! Chętnie zjadłabym na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny chlebek! a tak btw to mam taką samą foremkę to pieczenia- to znak, że muszę upiec Twój chlebek!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak, to koniecznie! Kupiłam ją specjalnie do chleba nie tak dawno:)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie ale chyba jest ciężkostrawny? Czy przy stosowaniu diety lekkostrawnej można go jeść - jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno lekki nie jest, dużo ma jajek przede wszystkim. Raczej bym nie polecała.

      Usuń
  5. My też eksperymentujemy z chlebkami, choć mojego piekarza trudno przekonać do innych mąk niż pszenna razowa - z tej mąki zawsze chlebek wyrasta, a z innch to różnie bywa... Ale ostatnio przekonałam go do mąki gryczanej i powstał chleb żytnio, gryczano-owsiany w równych proporcjach, na zakwasie, z dodatkiem miodu gryczanego.... Ależ mi smakował!
    Warto eksperymentować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, typowe mąki chlebowe gwarantują pulchność wypieku, to są pewniaki.
      Ta kombinacja gryczano-żytnio-owsiana smacznie bardzo brzmi:)

      Usuń
  6. Świetna sprawa taki chlebek. Ostatnio widziałam gotową mieszankę do wypieku właśnie podobnego chleba - w Biedronce. A i skład był całkiem przyzwoity. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a czym zastąpić jajka? tylko nie drożdżami, bo leczę kandydozę, a na jajka jestem uczulona?
    Marzena

    OdpowiedzUsuń
  8. a a propo zakwasu - podam Pani przepis na zakwas, z którego moja mama piecze chlebek bezglutenowy od ponad pół roku i jest pyszny, na razie nam się nie znudził.

    2 łyżki mąki mąki kukurydzianej, pół łyżeczki miodu, kilka kropel soku z cytryny zalać wodą mineralną gazowaną tak aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce. Na drugi dzień dosypać łyżkę mąki kukurydzianej i trochę wody, znowu odstawić. Zakwas musi pracować(musi bąbelkować), zakwas jest gotowy po 3-4 dniach codziennego dodawania mąki i wody. Powinien wystarczyć na dwie foremki silikonowe chlebka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli ten zakwas można zrobić na innej mące (bo kukurydzianej nie używam), to chętnie skorzystam z przepisu:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!