poniedziałek, 10 lutego 2014

Awokado z jogurtem i jabłkiem - pyszne połączenie


dip z awokado




Ten dip z awokado to chyba jeden z najlepszych, jakie jadłam, choć bardzo podobny już robiłam. 
Podobny, ale jednak nie taki sam. 

Zwykle jak kupuję awokado to myślę na co go przerobię dopiero w momencie jak już woła: musisz mnie teraz zjeść, bo za chwilę nie będę się nadawało do zjedzenia.
Tym razem było podobnie: kupiłam, dojrzewało sobie na ladzie w kuchni, aż  przyszło mi na myśl, że może trzeba pomacać i sprawdzić, czy nie jest zdatne do zjedzenia, no i było jak w poprzednim zdaniu: już, natychmiast  trzeba robić.
Miałam akurat w planie zrobienie tortilli z kurczakiem i przygotowywałam do nich sos jogurtowy, więc mając pod ręką otwarty jogurt wykorzystałam go też do dipa.



Składniki:
* dojrzałe awokado
* 2 łyżki jogurtu greckiego
* łyżeczka majonezu
* duży ząbek czosnku
* sporo czarnego świeżo zmielonego pieprzu
* 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (albo innej przyprawy)
* sól (ostatnio używam różowej himalajskiej)
* jabłko



Awokado obrałam, czosnek wycisnęłam i wszystkie składniki zmiksowałam na idealnie gładką pastę.
Chwilę debatowałam z czym miałabym ochotę ją zjeść: do tej pory jadałam albo z grzanką z żytniego chleba, albo z warzywami (a o tej porze nie ma z jakimi za bardzo - z selerem albo pietruszką?) albo z macą. 
Czasem jadam bez niczego. 
Tym razem zobaczyłam jabłko (jak to dobrze jest się rozglądać od czasu do czasu przytomnie po własnej kuchni;) i w ogóle się nie zastanawiałam czy to ma sens, tylko pokroiłam je na kawałki.
Sens miało wielki! To połączenie okazało się genialne, zjadłam w moment całą pastę z jabłkiem:)
Bardzo polecam!


dip z awokado
dip z awokado



"Konsultacja - uzyskanie czyjejś zgody dla dawno już podjętej decyzji"
Ambrose Gwinnett Bierce



12 komentarzy:

  1. takie połączenie można nawet zblendować. Dodać trochę cynamonu i też super :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, pewnie też takie połączenie wypróbuję, na pewno będzie inaczej smakować niż te składniki podane osobno:)

      Usuń
  2. Bardzo zaskakująca kompozycja, ale wygląda ciekawie i ufam Twoim smakom:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dobrze zrozumialam,ze tego jablka nie miksowalas?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!