piątek, 18 października 2013

Kasza jaglana z amarantusem - dwie wersje


Kasza jaglana  amarantus




Kaszę jaglaną długo, bardzo długo jadłam tylko na słodko - jako śniadanie bądź deser.

Potem zaczęłam eksperymentować z kaszą dodawaną do zupy i do dań wytrawnych, ale dalej moją najbardziej ulubioną wersją jest słodka.

Dzisiaj przestawiam dwa moje ostatnie pomysły na śniadaniową jaglankę z dodatkiem amarantusa: z gorzką czekoladą i śliwkami oraz z masłem orzechowym (które to masło jakimś cudem uchowało się po zrobieniu po raz kolejny ciasteczek z tego przepisu, z lekką modyfikacją dotyczącą użytej mąki).



Składniki na porcję:
* 200 ml wody
* 3 łyżki kaszy jaglanej
* 3 kopiaste łyżki amarantusa ekspandowanego 
* 2- 3 pokrojone daktyle (w wersji z masłem orzechowym dałam świeże)
* mleko (dałam orzechowo-migdałowe, którym się ostatnio zachwycam)
oraz:  
* 2-3 pokrojone śliwki suszone
* 2 kostki gorzkiej czekolady
albo:
* spora łyżka masła orzechowego


Na wrzątek wrzuciłam kaszę, zamieszałam i gotowałam na maleńkim ogniu 15 min.; po tym czasie wyłączyłam gaz i jeszcze kilka minut trzymałam kaszę w garnku.
A potem wymieszałam z pozostałymi składnikami i posypałam dodatkami.
Śniadania pierwsza klasa:)

Kasza jaglana amarantus
Kasza jaglana  amarantus

Dzisiejsza wersja z masłem orzechowym:

kasza jaglana z masłem orzechowym
kasza jaglana z masłem orzechowym




"Samą wiarą nie zdziała się wiele, ale bez wiary nie zdziała się nic"
Samuel Butler




18 komentarzy:

  1. Pyszności!!! Uwielbiam kaszę jaglaną, danie wygląda bardzo apetycznie.

    www.domowe-wypieki.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie jaglanka też bardziej ze słodkimi potrawami się kojarzy:) Obie wersje wyglądają równie smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nawet nie próbowałam jaglanki na wytrawnie, a te Twoje słodkie wersje wyglądają kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj na wytrawnie, a nuż będzie jeszcze lepsza dla Ciebie niż na słodko..?:)

      Usuń
  4. Kaszę jaglaną zawsze wolałam w wersji na słono, z warzywami itp. ale ostatnio coraz częściej przyrządzam na słodko. Twoje propozycje bardzo smacznie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny początek dnia studenta ;) dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaglankę na słodko często jadamy na śniadania, ale z dodatkiem czekolady jeszcze nie było! Mmmm...Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dopiero teraz zaczęłam dodawać czekoladę i bardzo mi smakuje taka bardziej deserowa wersja:)

      Usuń
  7. zdecydowanie mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawno nie robiłam, dzięki za przypomnienie tego przepisu:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!