piątek, 13 września 2013

Ciasto z brzoskwiniami i bezą


ciasto bezglutenowe




Dostałam "zamówienie" od męża na ciasto owocowe.  
Pomyślałam, że owsiano-orzechowe robiłam już kilka razy, więc zrobię tym razem inne. 
Wpadło mi w oko ciasto rabarbarowe z mojego bloga, również z mąką orzechową, ale trochę innej konstrukcji.
Zdecydowałam się zrobić podobne z brzoskwiniami.




Składniki na foremkę o śr. 18 cm:
* 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
* niepełna szklanka mieszanki mąk: z ciecierzycy, ryżowej i amarantusowej
* jajko - osobno żółtko i białko
* łyżka ksylitolu
* ok. 40 g masła
* łyżka kopiasta greckiego jogurtu
* 2 brzoskwinie
* bakalie: daktyle, morele, żurawina, orzechy włoskie



Najpierw uprażyłam na suchej patelni orzechy i po przestudzeniu zmieliłam w młynku. Do miski wsypałam mąki, orzechy, ksylitol, dodałam masło pokrojone na kawałki i zmielone orzechy. Zagniotłam, w międzyczasie dodając jogurt, bo wydawało mi się trochę za suche, a masła już nie chciałam dodawać więcej. Większą częścią ciasta wylepiłam spód foremki wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia, z mniejszej części ulepiłam kulę. Foremkę i kulę wsadziłam na 1/2 godziny do lodówki.
Po tym czasie pokroiłam brzoskwinie i poukładałam na spodzie z ciasta. Bakalie pokroiłam i posypałam nimi brzoskwinie. Ubiłam (a raczej moja córka) pianę z białka i rozłożyłam jako następną warstwę, a na końcu rozkruszyłam po wierzchu kulę z ciasta.

Tutaj w trakcie przygotowań:

ciasto bezglutenowe
ciasto bezglutenowe

Włożyłam do piekarnika rozgrzanego do 180* C na ok. 1/2 godziny. Lekko przestudziłam i wyciągnęłam z foremki. Ciasto wyszło zwarte i smakowicie się prezentujące.

Po ukrojeniu kawałka okazało się, że spód jest dość ciężki i zbity (nie dodawałam żadnego spulchniacza), co nie wpłynęło jednak ujemnie na smak - był pysznie orzechowo gliniasty.
Kolejne do kolekcji fajne ciasto z owocami:)

ciasto bezglutenowe
ciasto bezglutenowe
ciasto bezglutenowe




"Publiczność oklaskuje sztuczne ognie, ale nigdy wschód słońca"
Fryderyk Christian Hebbel



6 komentarzy:

  1. bardzo fajne ciacho, pełne zdrowia , z moimi ulubionymi brzoskwiniami i oczywiście niezbędne są tu zdrowe,chrupiące orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! I bardzo gratuluję udanej współpracy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. zapisuje do przerobki MM-owej ..
    ja mialam zamowienie na czekoladowe .. bedzie z baklazanem -:)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!