środa, 31 lipca 2013

Ziemniaki i łosoś z grilla + sos kaparowy


ziemniaki i łosoś z grilla i sos kaparowy





Kolejna propozycja z cyklu: proste i przepyszne:)
Za ziemniakami nie przepadam i poza wiosenno-letnią porą, kiedy są młode jeszcze, mogą dla mnie nie istnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi. A placki z młodych ziemniaków wyszły pyszne, nawet bardziej niż ze starych - kolejne nowe odkrycie dla mnie.
Powracając do dzisiejszego dania: tego typu dania i o tej porze roku są dla mnie kwintesencją lekkości, choć może nie każdy za lekkie je uważa - dla mnie są lekkie i błogo pyszne;)



Składniki na 2 porcje:
* 250 g świeżego łososia
* ziemniaki
* świeże: oregano, tymianek, lubczyk, koperek
* sól morska, pieprz
* 2-3 łyżki śmietany 18 %
* 2 łyżeczki kaparów



Łososia pozbawiłam skóry, skropiłam oliwą, lekko posoliłam i popieprzyłam i zostawiłam w spokoju na 1/2 godziny. 
Ziemniaki oskrobałam i ugotowałam do stanu prawie że ugotowanego (to "prawie" jest kluczowe;), odcedziłam i chwilę przestudziłam, żeby się nie poparzyć w trakcie krojenia. 
Patelnię grillową rozgrzałam, skropiłam oliwą i poukładałam na niej łososia i ziemniaki przekrojone na połówki. Ziemniaki posypałam świeżymi ziołami: tymiankiem i oregano. Zapomniałam je posolić (nie solę ziemniaków raczej  w trakcie gotowania)  i zrobiłam to już na talerzu.

ziemniaki i łosoś z grilla i sos kaparowy

W trakcie grillowania przygotowałam sos. 
Tym razem użyłam śmietany, choć korzystam z niej ostatnio raz na rok, ale to właśnie był ten raz kiedy miałam na nią ochotę;)
Śmietanę podgrzałam i dodałam do niej drobno pokrojony koperek i lubczyk, sporo pieprzu, kapary i szczyptę soli. Chwilę potrzymałam na ogniu mieszając, a po przełożeniu łososia i ziemniaków na talerze sosem polałam rybę.
Do tego sałatka z pomidorów i ...prawie ekstaza;)

ziemniaki i łosoś z grilla i sos kaparowy
ziemniaki i łosoś z grilla i sos kaparowy



„Nigdy, nigdy nie żałuj, że zrobiłaś cokolwiek, jeśli robiąc to, byłaś szczęśliwa”
Dorotea de Spirito




14 komentarzy:

  1. Ten sos z pewnoscia smakuje oblednie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie:) jakbym chciała, żeby mi ktoś taki obiad zaserwował:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajnie jak ktoś poda, ale z braku laku samemu też można sobie zaserwować;)

      Usuń
  3. tak pyszny obiadek to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszny i prosty, nie wymaga specjalnych zabiegów:)

      Usuń
  4. Pyszne i zdrowe ;) wygląda bardzo ładnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja będę na pewno powtarzać:)

      Usuń
  5. Oj pyszne, pyszne :) Zwłaszcza z opiekanymi ziemniakami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie z opiekanymi młodymi ziemniakami:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!