poniedziałek, 17 czerwca 2013

Młode ziemniaki pieczone z orzechami


ziemniaki zapiekane



To danie pochodzi z książki "Wiosna w Kuchni Pięciu Przemian", którą to książkę miałam przyjemność  recenzować jakiś czas temu.
Przepis zaznaczyłam do wykonania jak tylko pojawią się nowe (polskie!) ziemniaki.
Pojawiły się, więc zrobiłam:)



Składniki na 2 porcje:
* 1/2 kg ziemniaków (sł)
* 150 g orzechów włoskich (o)
* łyżka masła (sł)
* pieprz (o), sól morska (sn)
* dodałam od siebie świeży lubczyk (g)

Do tego był sos z pokrzywy, bazylii, mięty i innych ziół z dodatkiem fety, a ja zrobiłam sos z jogurtu greckiego z ogórkiem, rzodkiewką, ziołami i czosnkiem.


Ziemniaki ugotowałam i odparowałam. Pokroiłam na spore kawałki i ułożyłam w foremce wyłożonej orzechami. Polałam roztopionym masłem, posypałam pieprzem i solą i wsadziłam do nagrzanego do 180* C piekarnika na ok. 40 min.
Po wyjęciu posypałam listkami świeżego lubczyku i zjadłam z wielką uciechą maczając kawałki ziemniaków w sosie i przegryzając spieczonymi cudownie orzechami:)


ziemniaki zapiekane
ziemniaki zapiekane
ziemniaki zapiekane



"Spory nie trwałyby tak długo, gdyby brak słuszności był tylko po jednej stronie."
La Rochefoucauld



14 komentarzy:

  1. Swietny pomysl z tymi orzechami!,,,musze wyprobowac!
    Aha!-zdjecia-super!
    Pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, choć pomysł nie mój, ale rzeczywiście świetny:)

      Usuń
  2. Uwielbiam młode ziemniaki, zwłaszcza pieczone. A z orzechami na pewno musiało smakować wyjątkowo ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za ziemniakami nie przepadam, ale młode to co innego - te bardzo sobie cenię:)

      Usuń
  3. mniam ale to pysznie wygląda, muszę wypróbować :)
    pozdrawiam i zapraszam :)
    pierwiasteksmaku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. To już wiem co zrobię jutro na obiad. Dzięki za podpowiedź!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, czy smakowały Ci tak jak mnie?:)

      Usuń
  5. Bardzo fajne połączenie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być genialne jedzenie! Pieczone ziemniaczki uwielbiam, a sos na bazie jogurtu greckiego na pewno dodaje ekstra smaku:) I jeszcze te pieczone orzechy... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię pieczone ziemniaki, robiłam je na wiele sposobów (albo jakaś fajna marynata, albo nadziewane) ale że z orzechami? świetne Sówko, jak zwykle. zapisze sobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwku, pomarańczowe Ci smakowały, więc i te też mają szansę;)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!