sobota, 18 maja 2013

Pasty z ciecierzycy: z masłem orzechowym i pastą paprykową - pyszne:)


dip z ciecierzycy




Dawno nie robiłam nic z ciecierzycy i przyszła mi ochota. Mocząc ją, nie miałam jeszcze koncepcji co z niej zrobię - koncepcja przyszła po ugotowaniu dopiero;)
Ale za to bardzo udana:)




Baza:
* 100 g suchej ciecierzycy (sn)
* kminek mielony (sł)
* kolendra (o)
* majeranek (g)

Dodatki:
* 2 łyżki masła orzechowego + sól morska + woda z gotowania ciecierzycy
* 3 łyżeczki pasty paprykowej średnio ostrej + woda z gotowania ciecierzycy + olej sezamowy



Ciecierzycę moczyłam tym razem 24 godziny (zwykle moczę 12). 
Na wrzątek wrzuciłam majeranek, po chwili dodałam kminek, potem rozgniecione kuleczki kolendry i na końcu przepłukaną ciecierzycę. Gotowałam do miękkości, czyli ponad godzinę.
Po ostudzeniu podzieliłam na pół i połowę zmiksowałam z dodatkiem masła orzechowego, a drugą z pastą paprykową. Wodą regulowałam konsystencję.

Obie pasty wyszły super, a ta z masłem przeszła moje oczekiwania.
Pasty będą świetnym uzupełnieniem piknikowego stołu:)

dip z ciecierzycy



"Mieć rację to niewiele. Nawet stary nieczynny zegar dwa razy na dobę ma rację"
Jean Cocteau




12 komentarzy:

  1. pysznie się zapowiadają, tę z masłem orzechowym wypróbuję przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, ona mnie szczególnie pozytywnie zadziwiła:)

      Usuń
  2. Z masłem muszę spróbować :-) U mnie dziś tradycyjny hummus, no może prawie, bo nie dodaję oliwy, ale następnym razem skorzystam z Twojego pomysłu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W pierwszej myśli też miałam hummus zrobić, ale zostało mi masło po wypieku, więc postanowiłam zaryzykować takie połączenie:)

      Usuń
  3. zapisuje ten pomysl z maslem orzechowym ..-:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli zaraz mi doniesiesz, że zrobiłaś, jak Cię znam;)

      Usuń
    2. troche to trwalo jednak .. pyszne -:)
      fantastyczny pomysl z maslem orzechowym ..musze zwiekszyc produkcje masla
      dzieki

      Usuń
    3. Basiu, a robiłaś tę pastę warzywną z masłem? Też jest pyszna:)

      Usuń
    4. ja jeszcze mam duzo przepisow twoich , ktorych nie zrobilam -:(
      bardzo ubolewam czasami, bo wszystkie co zrobilam to super smaczne rzeczy
      Zapisuje wiec w kolejce , a ciebie poprosze o dorzucenie go do MM 1 faza i wtedy mi nie umknie

      Usuń
    5. Dopisałam, więc Ci nie umknie;)
      Nie ubolewaj, ciesz się, że jeszcze tyle nowych przepisów i smaków przed Tobą:)

      Usuń
  4. A pasta paprykowa w jakiś szczególny sposób jest przyrządzona? :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!