czwartek, 24 stycznia 2013

Ryż na słodko w nietypowym połączeniu


ryż z fasolka adzuki




To danie, jak sporo w mojej kuchni, powstało na zasadzie: mam jakiś składnik do wykorzystania i szukam z czym go połączyć;)
Miałam tym razem fasolkę adzuki i ochotę na słodkie śniadanie, co nie jest niczym wyjątkowym zresztą, bo śniadania z reguły jadam słodkie.




Składniki na porcję:

*  3-4 łyżki ugotowanej fasolki adzuki
*  3-4 łyżki ugotowanego ryżu brązowego
*  1/2 banana
*  2 duże figi 
*  łyżeczka orzechów włoskich
*  ew. 1/2 łyżeczki miodu


Fasolkę najlepiej wykorzystać, gdy nam zostanie z innego dania. Ryż podobnie, ale ja ugotowałam specjalnie i lekko przestudziłam. 
Dodałam resztę składników, uprzednio pokrojonych, polałam odrobiną miodu i zjadłam z wielkim smakiem! Nawet mój mąż stwierdził po spróbowaniu, że niezłe;)
Dla mnie pyszne!
Można zjeść na ciepło albo na zimno, świetnie nadaje się też do pracy jako II śniadanie. 

ryz z fasolka adzuki

ryz z fasolka adzuki



"Poczucie humoru dobrze amortyzuje życiowe wstrząsy"
Phil Bosmans



14 komentarzy:

  1. mmm wygląda pysznie! uwielbiam ryż w każdej postaci, więc chyba dzisiaj sama z nim coś pokombinuję:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo kolorowe sniadanie ..
    uwielbiam wszystko ..sprobuje twojego polaczenia, bo tez zawsze jadam na slodko sniadania ..
    dla I fazy MM mozna pewnie zamiast banana dac inny owoc do IG 50 np mus jablkowy ..kombinacji pewnie tez sporo
    dzieki za pomysl -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odkąd jadam ciepłe śniadania, to zawsze na słodko - właśnie sobie uświadomiłam;)
      Za to kolacje prawie nigdy, też tak masz?

      Usuń
  3. No faktycznie nietypowo - fasola na słodko? Dotąd tylko w ciastach. Czas przekonać się, jak smakuje w ryżu :) Zawsze mnie inspirujesz!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło słyszeć:)
      Ciasto fasolowe u mnie czeka w kolejce do zrobienia, dzięki za przypomnienie:)

      Usuń
  4. Nie wiem jak smakuje ta fasolka, ale jestem otwarta na tego typu połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasolka ma raczej fasolkowaty smak, ale w takim połączeniu się go nie czuje - całość jest bardzo ciekawa, taka deserowa bardziej:)

      Usuń
  5. Śniadanie u mnie też na słodko:) Kiedyś kupowałam sobie na rano do pracy drożdżówkę, później był tost z masłem orzechowym i dżemem, teraz zrobiłam sobie sama musli i zaraz po kawie jest miseczka owsianki z bakaliami:)
    Ryż na słodko też uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jadłam nigdy masła orzechowego z dżemem - to chyba bardzo słodkie jest, trudno mi sobie to nawet wyobrazić.
      Masło orzechowe albo nutella to nie jest dla mnie w ogóle smarowidło do kanapek, nigdy w życiu nie jadłam takiej kombinacji;)
      Do naleśników to tak, z dodatkiem bananów - rozpusta totalna!
      A robiłaś granolę kiedyś? Ja już dawno nie, ale to pyszne na śniadanie do płatków albo do podjadania:)

      Usuń
    2. Masło orzechowe jest bardziej słone niż słodkie, dlatego świetnie smakuje z dżemem, szczególnie z czarnej porzeczki... uwielbiam:)
      Granolę nie... i chyba nie będę próbować, czytałam, że to się zapieka (czy zasmaża?) z tłuszczem i czymś słodkim... Chyba jednak wolę musli:)

      Usuń
    3. ja robie sama maslo orzchowe i tez bardzo lubie je na kanapce ..jest naturalne i pasuje tez mi nawet dzem /mus owocowy slodko-kwasny razem -:)

      Usuń
    4. No to mnie to masło orzechowe z dżemem teraz kusi, haha. Będzie trzeba spróbować jaki to smak:)
      A granola jest zapiekana, ale w piekarniku i z dodatkiem miodu, więc wychodzi z tego taka chrupanka bakaliowa - pyszna!

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!