wtorek, 15 stycznia 2013

Potrawka z soczewicy, równie dobra jak wczorajsza zupa;)


danie z soczewica



Dzisiaj miałam zamiar zrobić powtórkę z zupy z soczewicy. Tym razem bez kaszy jaglanej, a za to wzbogaconą o mleczko kokosowe. 
Ale podczas jej powstawania stwierdziłam, że zrobię tym razem danie gęściejsze, coś w rodzaju potrawki. Dodałam seler i zwiększyłam ilość kapusty (na zdjęciu nawet trochę przypomina bigos;).




Składniki na 2 porcje:

*  5 łyżek czerwonej soczewicy
*  3-4 łyżki przecieru pomidorowego
*  pietruszka, 1/4 selera, 1/4 kapusty  włoskiej
*  mała cebula
*  1/2 łyżeczki posiekanego imbiru
*  3-4 łyżki mleka kokosowego
*  1/2 łyżeczki kolendry, 1/4 łyżeczki lubczyku i oregano, 1/2 łyżeczki soli
*  2 łyżki orzechów włoskich
*  łyżka oleju 



Podobnie jak przy zupie na rozgrzany olej wrzuciłam drobno pokrojoną cebulę (sł), lekko zeszkliłam, dorzuciłam imbir  i rozgniecione ziarenka kolendry (o), pomieszałam, wlałam ok. 1/2 litra zimnej wody, dodałam soczewicę (sn), po 1/4 łyżeczki lubczyku i oregano (g), posiekaną kapustę i pokrojoną w kostkę pietruszkę, podlałam mlekiem kokosowym (sł) i dorzuciłam pokrojony w kostkę seler (o).
Gotowałam ok. 15 min. W międzyczasie posoliłam (sn) i dodałam przecier pomidorowy (k).

Po przełożeniu na talerz posypałam uprażonymi orzechami włoskimi (g).
Bardzo mi smakowało:)

danie z soczewica




"Młodość jest przesycona przyszłością, wiek dojrzały teraźniejszością, a starość przeszłością"
Antoni Kępiński



12 komentarzy:

  1. uwielbiam soczewice :) super ta Twoja potrawka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piekny sloneczny kolor -:)
    zapisuje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fajny kolor daje ta czerwona soczewica z dodatkiem pomidorów:)

      Usuń
  3. Fajnie wyszła Ci ta potrawka! Lubię soczewicę, lubię mleczko kokosowe i zawsze mam w domu, ale jeszcze nie próbowałam ich w duecie. Widziałam dziś na jednym z blogów zupę z soczewicą doprawioną "po indyjsku" właśnie z mleczkiem i coraz bardziej się przekonuję, by przetestować je w parze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z soczewicą robię curry, gdzieś jest na blogu, wtedy pierwszy raz użyłam właśnie mleczka kokosowego i mnie zachwyciło:)
      Koniecznie przetestuj:)

      Usuń
  4. mleko kokosowe i soczewica? rany julek!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas to egzotyczne, ale to klasyka w Indiach;)

      Usuń
  5. Nic, tylko w soczewicę muszę się zaopatrzyć. Gorące, kaloryczne, dania jednogarnkowe są idealne zimową porą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spiesz się, bo zaraz zima się skończy i będziemy się ochładzać;)

      Usuń
  6. ha a wlasnie mi sie socz moczy :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!