czwartek, 6 grudnia 2012

Otrębowe kulki z bananami i bakaliami


kulki bez pieczenia




Parę dni temu zrobiłam coś w rodzaju tarty z jabłkami na ciekawym otrębowym spodzie. Wyszła bardzo smaczna, tylko niepokazowa;)
Ale w
trakcie mieszania (i próbowania) tej spodniej masy przyszło mi do głowy, że to będzie też świetna baza do zrobienia kulek, których dawno, oj dawno nie robiłam.
Dodałam więc bakalii i zrobiłam na niedzielny podwieczorek.



Składniki na ok. 15 kulek:

*  3/4 szklanki otrąb - u mnie orkiszowych
* 1/2 szklanki zmielonego sezamu i siemienia (w przepisie była mąka z migdałów)
*  5-6 daktyli
*  2 banany
*  4 suszone morele, łyżka żurawiny
*  1/4 łyżeczki imbiru, szczypta kurkumy
*  karob i kokos do obtaczania


Daktyle namoczyłam w 2 łyżkach wody i zmiksowałam z pokrojonymi bananami.
Dodawałam po kolei i mieszałam: sezam i siemię, pokrojone bakalie (sł), imbir (o), odrobinę zimnej wody (sn), otręby (k), szczyptę kurkumy (g)
Kulki lepiłam w lateksowych rękawiczkach i obtaczałam w kokosie i karobie. 
Najlepsze z lodówki:)

kulki bez pieczenia




"Im więcej przyzwyczajeń, tym mniej niezależności"
Jonathan Swift 



25 komentarzy:

  1. Bardzo fajne te kulki:) Ale nie tylko one mi się w Twoim dzisiejszym wpisie spodobały - cytat świetny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, w dodatku nie zdajemy sobie sprawy jak jesteśmy mocno uzależnieni. Uzależnienie kojarzy nam się z narkotykami, alkoholem, papierosami, ew. z kawą, ale to ostatnie to tak bardziej z przymrużeniem oka.
      Tymczasem wolność i niezależność odbiera nam tysiące nawyków i codziennych przyzwyczajeń - ta rutyna, z którą czujemy się dobrze, bo daje nam namiastkę uporządkowania świata wokół nas, ale jakby miała zniknąć, to kaplica;)

      Usuń
  2. Zaraz zabieram się do robienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj znać jak się spisał nowy nabytek:)

      Usuń
    2. Właśnie zrobiłam te kule po raz drugi, mąłż się w nich zakochał :)
      Sprzęcior sprawuje się super! Wszystko sieka i miksuje. Nawet wyrabia ciasto drożdżowe z mąki razowej - ale do 250 g. W sumie to i dobrze, bo nie robię dużo, a więc i jem mniej węglowodanów ;-)

      Usuń
    3. To bardzo się cieszę:)
      Ja też zwykle ciasta i inne wypieki zmniejszam o połowę, bo wtedy jest odpowiednia ilość na smak, a nie na przejedzenie się;)

      Usuń
  3. Jak zwykle świetny pomysł na słodkie-zdrowe :)
    Ja niestety wczoraj zrobiłam ciasteczka czekoladowe, takie tradycyjne, z masłem, czekoladą, cukrem, itd... Zrobiłam je na Mikołajki dla mojego Mięsożercy, który uwielbia czekoladę. Oczywiście sama też podjadam... Cukier uzależnia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też bym podjadła, a co!
      Najważniejsze to nie mieć wyrzutów sumienia z tego powodu;)

      Usuń
  4. Fajne, można jeść bez wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyrzuty sumienia w ogóle niewskazane, cokolwiek się je;) Bo co to zmieni?;)

      Usuń
  5. jaki pyszny okrągły pomysł!:-))

    OdpowiedzUsuń
  6. wyobraz sobie, ze wlasnie robie diabelne kulki albo cukiereczki zdrowia ..
    jakies czary robisz haha
    notuje twoj przepis koniecznie na nastepna okazje !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te kulki można zrobić i jeść bez okazji nawet;)

      Usuń
  7. Jaki smakowity, zdrowy deser :) Podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze jeden przepis w zanadrzu, bezglutenowy tym razem, więc będzie jeszcze zdrowiej:)

      Usuń
  8. Idealny przepis! Pewnie zrobię, bo kulki zarówno zdrowe, łatwe, a pewnie jeszcze bardzo smaczne. Tym bardziej, że przeżywam ostatnio odchylenie w stronę różnego rodzaju suszonych owoców mniej lub bardziej egzotycznych.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takim odchyleniom to tylko przyklasnąć;)
      Kulki w dodatku dobrze się podjada, nie trzeba nic kroić;)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. No wiesz, rozpieszczałabym gdybym zaprosiła na degustację;)
      A ja zjadłam sama i tylko przepis dla Was został;)

      Usuń
  10. o! z bananami nie próbowałam, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Banany zwykle się sprawdzają jako smakowy wypełniacz i dosładzacz:)

      Usuń
  11. Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny artykuł.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!