wtorek, 11 grudnia 2012

Ananas albo gruszka pod super kruszonką


crumble z ananasem





Po zrobieniu musu do naleśników zostało mi jeszcze 1/2 ananasa, w sam raz do wykorzystania w deserze (choć u mnie to było śniadanie), na którego pomysł natrafiłam u Marty Gessler. 
Jak zwykle co nieco zmodyfikowałam.
Deser tak mi się spodobał, że zaraz zrobiłam drugą jego wersję, tym razem na bazie gruszki:)



Składniki na 1-2 porcje:

*  1/2  ananasa - w drugiej wersji 3 niewielkie gruszki
*  ok. 40 g mąki żytniej razowej
*  kilka łyżek Bio Canihua-Pops (albo poppingu amarantusowego), tzn.  sypnęłam na oko
*  2 - 3 łyżki płatków orkiszowych (albo jakichkolwiek innych)
*  ok. 30 g masła
*  łyżka soku z cytryny
*  1/2 - 1  łyżeczki drobno posiekanego imbiru
*  2 płaskie łyżeczki ksylitolu - w drugiej wersji jedna, bo gruszki słodkie
*  3-4 daktyle - w drugiej wersji orzechy włoskie
*  2 kostki gorzkiej czekolady- w drugiej wersji domowy Advocat;)



Pokrojony w kostkę ananas/gruszki rozłożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, polałam sokiem z cytryny wymieszanym z imbirem i posypałam drobno pokrojonymi daktylami/orzechami.
Zrobiłam kruszonkę mieszając i zagniatając wszystkie składniki. Miała poleżeć chwilę w lodówce, ale już mi się rozgrzał piekarnik, więc ją skruszyłam bez oziębienia.
Po rozłożeniu jej na ananasie/gruszkach całość umieściłam  w piekarniku rozgrzanym do 180* C na ok. 25 min.

crumble z ananasem

crumble z ananasem

Po wyjęciu z piekarnika pierwszą wersję posypałam 2 kostkami startej gorzkiej czekolady, a drugą potraktowałam lekko Advocatem (ta nie była moim śniadaniowym daniem, więc mogłam sobie na to pozwolić;)
Bardzo, bardzo pyszne:)

Kruszonki można zrobić więcej do takiej ilości owoców; u mnie to były owoce z kruszonką, a może być inna proporcja wg uznania:)

crumble z ananasem

crumble z ananasem

crumble z ananasem




"Każdy człowiek ma jakiegoś fioła, ale największym jest mniemanie, że się go nie ma wcale."
Nikos Kazantzakis 




13 komentarzy:

  1. u mnie to jest crumble z owocami -:)
    robilam z roznych owocow, ale z ananasa nie ! dzieki za pomysl -:) zapisuje do zrobienia !
    mam tylko swoja ulubiona wersje na kruszonke MM
    migdaly mielone, otreby owsiane , maslo migdalowe i troszke fruktozy lub ksylitolu mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to wariacja na temat crumble; klasyczne to mąka, cukier i masło w odpowiednich proporcjach. Kiedyś robiłam tylko takie i do tego jedynie z jabłkami albo rabarbarem.
      Te mielone migdały widzę, że używasz często; na pewno super, tylko niezbyt tanio wychodzi taka mąka.
      A masło migdałowe jak robisz?

      Usuń
    2. maslo migdalowe mozesz zobaczyc tutaj
      http://gribouille118.blogspot.fr/2012/06/puree-damandes.html

      jest na stale w moich przepisach i nawet na podjadanie prosto ze sloika ...
      dobre jest tez maslo kokosowe (z wiorkow kokosowych) tez ci polecam -:)

      Usuń
  2. Jak zwykle pysznie i zdrowo ;) Jak tylko wrócę po świętach i będę miała więcej czasu, to zacznę te Twoje przepisy testować ! Pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Testu, testuj i dawaj znać:)
      Też przesyłam pozdrowienia:)

      Usuń
  3. Odkąd znalazłam u Ciebie przepis na crumble z jabłkami, jest to mój ulubiony deser i chętnie wypróbuję jego nowsze wersje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te na pewno warte wypróbowania, ja się nimi zachwyciłam:)

      Usuń
  4. Deser - samo zdrowie :) Nie spotkałam się jeszcze z pomysłem na ananasowe crumble, ale już mi się podoba. Wersja z adwokatem musi smakować niebiańsko...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ananas po tych dwóch ostatnich pomysłach bardzo u mnie zyskał - będę teraz częściej po niego sięgać:)
      Z Advokatem to odlotowy całkiem deser;)

      Usuń
  5. Warto było czekać na przepis z drugą połową ananaska! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szanowni Państwo!

    Jestem studentką Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej na Uniwersytecie A.Mickiewicza na specjalności Nowe Media. Prowadzę badanie naukowe dotyczące blogów kulinarnych w Polsce. Wszystkich autorów blogów kulinarnych zachęcam do wypełnienia ankiety. Zajmie to Państwu jedynie ok. 1 - 2 minut. Wyniki zostaną zaprezentowane w pracy naukowej dotyczącej charakterystyki bloga jako nowej formy komunikacji społecznej.

    Ankieta dla autorów blogów kuliarnych: http://www.ebadania.pl/97797035d63e99d8

    Dziękuję za poświęcony czas,
    Agata Ornafa.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!