czwartek, 8 listopada 2012

Placki i naleśniki jaglano-gryczano-kukurydziane z pieczarkami i serem, czyli coś pysznego!:)

nalesniki na ostro bez glutenu




Oswoiwszy mąki bez glutenu w ciastach nabrałam rozpędu i następnym moim krokiem było przygotowanie placuszków i naleśników na takiej mące. Tym bardziej, że dawno, bardzo dawno ich nie robiłam. Ale tym razem nie miałam (wyjątkowo) ochoty na słodką ich wersję, więc powstała wytrawna z pieczarkami.
Jestem zachwycona!



Składniki na 1-2 porcje*:

*  2 łyżki zmielonej kaszy jaglanej
*  2 łyżki mąki gryczanej
*  2 łyżki mąki kukurydzianej
*  ok. 150 ml zimnej wody
*  zgnieciony ząbek czosnku
*  jajko
*  1/2 łyżki oleju ryżowego i kilka kropli do pierwszego posmarowania patelni
* odrobina soli, 1/3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego, szczypta kurkumy, łyżeczka soku z cytryny

Nadzienie pieczarkowe:
*  ok. 30 dkg pieczarek
*  1/2 cebuli
*  łyżka oleju
*  ząbek czosnku
*  sól, lubczyk, 1/2 łyżeczki cytryny

Na wierzch:
*  kilka pokrojonych suszonych pomidorów
*  pokrojony w drobną kostkę grecki  ser solankowy

* z tej ilości wyszły mi 2 naleśniki i 3 placuszki



Przygotowałam wg zasad Kuchni Pięciu Przemian, czyli:
1. najpierw roztrzepałam w misce jajko (sł)
2. dodałam rozgnieciony ząbek czosnku (o)
3. dolałam wodę i szczyptę soli (sn)
4. sok z cytryny (k)
5. mąka gryczana i kurkuma (g)
6. mąka jaglana, kukurydziana i olej (sł)
7. czosnek niedźwiedzi (o)


Ciasto wyszło mi dość płynne, miałam duże obawy czy coś mi się uda z niego osiągnąć, ale kto nie próbuje, ten się nie dowie, więc odstawiłam ciasto na ok. 1/2 godziny, a w tym czasie przygotowałam pieczarki.
Obrane i pokrojone w kosteczkę wrzuciłam do rondelka, gdzie chwilę wcześniej na rozgrzanej łyżce oleju zeszkliłam cebulę (sł). Poddusiłam je pod przykryciem, po czym dodałam wyciśnięty ząbek czosnku (o), po chwili sok z cytryny (k), jeszcze za moment odrobinę soli (sn), a na koniec lubczyk (g).

Wróciłam do przygotowanego ciasta, rozgrzałam patelnię do naleśników muśniętą olejem i na pierwszy ogień poszły naleśniki, które przepięknie się upiekły i były w sam raz kruche i sprężyste jednocześnie:)

nalesniki na ostro bez glutenu

Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię  obserwując z przyjemnością i wbrew moim obawom jak placki przybierają zwartą plackową formę:)

nalesniki na ostro bez glutenu

Po upieczeniu na naleśnikach położyłam po trochę masy pieczarkowej i posypałam serem i pomidorami. Zawartość naleśnika wyszła dość sypka (ale nie sucha), więc jak ktoś woli konsystencję sosu bardziej, to można dodać łyżkę jogurtu.

nalesniki na ostro bez glutenu

Natomiast genialne w konsystencji wyszły placki - dokładnie tak jak je sobie wyobrażałam:)

nalesniki na ostro

nalesniki na ostro bez glutenu




"Nie obrzucaj innych błotem - nie ma pewności czy trafisz, za to na pewno pobrudzisz sobie ręce."
Joseph Parker



31 komentarzy:

  1. Ale zdrowe i smaczne propozycje :) Naprawdę jestem pod wrażeniem! Zapisuję przepis i już nie mogę się doczekać, kiedy go wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na Twoje wrażenia:)

      Usuń
  2. Wspaniałe! Wyglądają przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Nawet się sama nie spodziewałam, że takie fajne wyjdą;)

      Usuń
  3. Super pomysł! Bardzo mi się podobają placuszki, na pewno wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zrobić na mące pełnoziarnistej:)

      Usuń
  4. W weekend zaopatrzę się w mąkę gryczaną, takie cuda muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jesienny smak do zastosowania przez cały rok;)

      Usuń
  6. super wygladaja ..
    ja robie nalesniki z samej maki gryczanej ..bardzo sa popularne we Francji i na MM ..
    wyprobuje placki gryczane z pieczarkami i pomidorami suszonymi .. twoj pomysl dodawania tych pomidorow podpasowal mi bardzo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z mąki gryczanej robiłam do tej pory jedynie bliny, ale też ją wtedy mieszałam ze zwykłą, bo jednak ona ma dość specyficzny smak.
      Pomidory suszone, odkąd je odkryłam, towarzyszą mi prawie przez cały rok:) Dodaję je do wszystkiego i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi jakiekolwiek ich połączenie nie smakowało:)

      Usuń
    2. zgadzam sie co do specyficznego smaku gryki -:) mnie nie przeszkadza, albo jestem przyzwyczajona ?
      tak bliny sa mniejsze i grubsze i z drozdzami, wiec mysle, ze lepiej pomieszac maki ..moje nalesniki sa przewaznie cieniusienkie az dziurkowane takie i 100% maka gryczana koniecznie .. eh juz nie moge sie doczekac kiedy nadzieje je twoim farszem ..
      w pomidorach suszonych przeszkadza mi tylko skorka , ale smak daja obledny do wszystkiego teraz tez dodaje i to dzieki tobie -:)

      Usuń
  7. Uwielbiam takie wynalazki! I przepis na poziomie trudności dla mnie nie za wysokim i skomplikowanym, więc pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Sówko, super, a te cienkie, to po prostu boskie! Może uda się je bez jaja zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam tutaj: http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zajrzalam i podkradlam przepis na mufinki z quinoa

      Usuń
    2. Dziękuję Arniko za wyróżnienie i też zajrzę na te muffinki, co Basię tak zainteresowały;)

      Usuń
  10. Sówko,mam Cię! ;)
    http://smakolykialergika.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-w-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja również zapraszam do zabawy: http://garnkofilia.blogspot.com/2012/11/liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, trzecie wyróżnienie - dziękuję!

      Usuń
    2. sowko fantastycznie ! fajnie tu u ciebie i widac inni tez tak mysla ..
      garnkofilia u ciebie tez bylam i wynalazlam sobie przepis na placki z dynia .. to na poczatek ..dam znac co mi wyjdzie

      Usuń
    3. Basia, zrobiłam ciasto z dodatkiem mąki z ciecierzycy (i nawet ją w Thermomixie mieliłam, bo nic innego nie dało rady;) i dziękuję za podpowiedź - będę z nią eksperymentować dalej:)
      Przepis zamieszczę w tym tygodniu pewnie.

      Usuń
    4. wow !! czekam tup tup .. tej maki uzywam sporo w moich przepisach ...nawet frytki z niej robilam ..

      Usuń
  12. uwielbiam wszystkie naleśnikopodobne wariacje smakowe...uwielbiam gryczaną kaszę , w jaglanej próbuję się rozsmakować - chyba mi właśnie w tym pomogłaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się - jaglana wymaga trochę czasu, żeby ją polubić:)

      Usuń
  13. jak mielisz kaszę jaglaną ? w młynku do kawy czy masz jakiś inny sposób? :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!