poniedziałek, 10 września 2012

Szpinak z jajkiem - szybkie danie


jajecznica ze szpinakiem




Dawno nie jadłam szpinaku.
Kupiłam, umyłam, pokroiłam i wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju i jak szpinak powoli wiądł (nie mogę się nigdy nadziwić, że z wielkiej wiązki robi się w krótkim czasie niewielka jednoosobowa kupka) to ja zastanawiałam się na jakie dodatki mam ochotę...
No i wyszło z tego takie danie jak  powyżej i poniżej prezentuję.



Składniki:
  • szpinak
  • pomidor
  • jajko
  • czosnek
  • przyprawy: kurkuma, sól, lubczyk, gałka muszkatołowa


I po kolei:
1. na olej (miałam ryżowy) wrzuciłam szpinak (sł)
2. gałkę muszkatołową i wyciśnięty ząbek czosnku (o)
3. odrobinę soli (sn)
4. pokrojony pomidor (k)
5. szczypta kurkumy i lubczyku (g)
6. w środek usadziłam jajko (sł) i tak miało zostać, czyli jajko sadzone okolone wianuszkiem szpinakowo-pomidorowym. Ale jajko za nic nie chciało się ściąć, więc jak już straciłam nadzieję, że tak się stanie, energicznym ruchem rozmieszałam je jak przy jajecznicy i wyszło extra.

To była bardzo udana kolacja:)


jajecznica ze szpinakiem
jajecznica ze szpinakiem




"Kup sobie psa. To jedyny sposób, abyś mógł nabyć miłość za pieniądze..."
św. Augustyn



19 komentarzy:

  1. Hmmmm... no to jajecznica to, ili szpinacznica? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica nie, bo mniej jajek niż szpinaku, więc niech będzie szpinacznica;)

      Usuń
  2. Szpinak, zupełnie nietypowo, lubiłam od dziecka. U mnie w domu podbijało się go zawsze jajkiem, tak więc Twój przepis wygląda dla mnie bardzo apetycznie i sympatycznie. A poza tym mój tato zawsze powtarzał, że szpinak jeść trzeba, bo zawiera dużo wapnia i ogólnie jest bardzo zdrowy! Z przyjemnością jem do dziś, nie trzeba mi przypominać:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z dzieciństwa to ja pamiętam taką szpinakową zmieloną papkę tylko, nie pamiętam szpinaku w liściach albo mam już sklerozę - wszystko możliwe;)
      To wapnia miał dużo czy żelaza? Bo coś z tym żelazem było, co się później okazało jakimś przekłamaniem.

      Usuń
    2. Tato mówił, że żelaza... A u nas liście zawsze się przecierało i rzeczywiście była papka:)

      Usuń
  3. Dla mnie rewelacja! Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hm twoj wyglada super .. robie dosyc czesto z jajkiem, ale jeszcze nigdy nie dodawalam pomidora ..mowisz,ze dobre ? musze sprobowac ... bedzie jutro !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobilam...zjadlam .. wygladalo nie gorzej jak twoje i odmienilo moj szpinak z jajkami -:) dzieki sowko za szybkie pomysly , ktore chwytam w locie

      Usuń
    2. Ależ Ty Basia jesteś błyskawica! Rzeczywiście chwytasz w locie:)

      Usuń
    3. mam sporo wynotowanych twoich przepisow ,na ktore ciagle nie mam czasu -:(
      wiec twoje szybkie propozycje bardzo mi pasuja i musialam sie pospieszyc, bo wiem, ze za chwile juz u ciebie bedzie cos nowego -:)

      Usuń
  5. Jeden z moich ulubionych jedno osobowych obiadów ; ) Aż się zrobiłam głodna !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A próbowałaś mojej tarty jednoosobowej z cukinią? Polecam bardzo!

      Usuń
  6. Ale smakowitości :) Uwielbiam szpinak, a połączenie go z jajkiem to jedno z najlepszych możliwych rozwiązań.
    Swoją drogą, uwielbiam Twojego bloga. Twoje przepisy są bardzo w moim guście i nieraz z nich korzystałam, będąc bardzo zadowolona z efektów. Chciałam tylko, żebyś wiedziała. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo to fajne jest wiedzieć, że się podoba i smakuje to, co na blogu przedstawiam:)
      Dziękuję!

      Usuń
  7. Uwielbiam szpinak, pod każdą postacią i nie trzeba mnie do niego namawiać :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to nie namawiam;) Dawno u Ciebie nie byłam, zaraz to nadrobię:)

      Usuń
  8. Wiele nie potrzeba, a smakiem i zdrowiem cieszy. Sam szpinak jest zaś niezmiernie cenny w naszej kuchni: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87 Nawet jest uważany za warzywo, które pomaga schudnąć, także warto sie nim zainteresować. A z jajkiem i pomidorami – idealnie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypomniałaś mi tym komentarzem o tym daniu, muszę sobie go znów zaserwować:)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!