niedziela, 30 września 2012

Placki ziemniaczano-cukiniowe pod szpinakową kołderką


placki z ziemniakow z cukinia





Zachciało mi się placków ziemniaczanych, a do nich coś innego niż tradycyjne dodatki. 
Miałam szpinak, więc pomyślałam, że można spróbować jak się będzie komponował z plackami; zrobiłam go podobnie jak w daniu z fasolką, tylko bez sera.

Placki z dodatkiem marchewki czy, jak teraz, cukinii są zdecydowanie pulchniejsze i delikatniejsze w smaku.
Uwaga! Danie mało raczej zdrowe, mimo dodatku cukinii i szpinaku;) Chcąc je uzdrowić należałoby placki piec w piekarniku, a nie na patelni:)



Składniki na 2-3 porcje:
  • ok. 700 g obranych ziemniaków
  • kawałek cukinii
  • jajko duże
  • cebula
  • 2-3 łyżki mąki orkiszowej
  • tymianek, kurkuma, kminek, sól, pieprz, łyżeczka soku z cytryny
  • olej

 Szpinakowy wierzch:
  • szpinak
  • pomidory suszone
  • czosnek
  • cebula
  • olej spod pomidorów


Placki przygotowałam wg Pięciu Przemian, czyli dokładałam i miksowałam po kolei:
1. ziemniaki, cukinia, jajko, 1/3 łyżeczki kminku (sł)
2. cebula, pieprz (o)
3. sól (sn)
4. mąka orkiszowa, sok z cytryny (k)
5. tymianek, kurkuma (g)


Placki smażyłam tradycyjnie na patelni, a w międzyczasie do rondelka wrzuciłam na rozgrzaną łyżkę oleju (spod pomidorów) pokrojoną cebulę i rozgnieciony czosnek, chwilę smażyłam i dodałam liście szpinaku. Po podduszeniu dorzuciłam kawałki suszonego pomidora, a potem rozkładałam na plackach.

placki z ziemniaków z cukinia
placki z ziemniakow z cukinia




"Przyjaźń to nie tylko wspaniały prezent, lecz także ustawiczna praca"
Ernst Zacharias



6 komentarzy:

  1. ale kusisz ...
    super pieknie wygladaja .. no i ten wierzch, ktory polubilam u ciebie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basia, bo szpinak jest dobry na wszystko (a raczej do wszystkiego;)

      Usuń
  2. No tak, cokolwiek by o plackach mówić, że nie są zdrowe, że nieprzyjemny zapach po smażeniu.... ale na dłuższą metę nie da się bez nich wytrzymać:)
    Twoje wyglądają tak, że pożarłabym bez żadnych skrupułów;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ren-ya, wytrzymać się pewnie i da jeśli jest dobry powód;) Jak ze wszystkim:)

      Usuń
  3. Tam gdzie jest szpinak tam musi być pysznie;-)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!