sobota, 17 marca 2012

Z cyklu: kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica!


kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica




Jak już wspomniałam przy okazji postu o kiełkowaniu, do tej pory kiełki spożywałam na surowo, dodając je do kanapek czy surówek. 

W tym sezonie chcę poeksperymentować z kiełkami na ciepło. Dorzucam je więc do zup, zrobiłam puree z soczewicy, również dodaję je do puree z ziemniaków.
A dzisiaj przesmażyłam na maśle i zrobiłam na nich jajecznicę!



Składniki na porcję:
*  2 jajka dobre
*  kiełki - dałam resztkę mieszanki lucerny z rzodkiewką i kiełki fasolki mung
*  łyżeczka masła
*  przyprawy: sól morska, suszone pomidory (suche), czosnek niedźwiedzi, lubczyk




kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica

Na rozgrzane masło wrzuciłam kiełki, chwilkę smażyłam, po czym dodałam rozkłócone jajka (sł) i kolejno jeszcze: czosnek niedźwiedzi (o), odrobinę soli (sn), odrobinę suszonych pomidorów (k) i na koniec lubczyk (g).
Na talerzu posypałam jeszcze zieloną cebulką z okiennej hodowli.
Sfotografowałam i zjadłam z wielkim smakiem:)

kiełki na ciepło - dzisiaj jajecznica



"Twoja aktualna sytuacja nie determinuje tego, dokąd możesz pójść, a jedynie to, skąd startujesz."
Nido Qubein 



Komentarze
2012/03/17 09:40:09
Tak mi ślinka cieknie - ja jeszcze przed śniadaniem. Pysznie wygląda taka jajecznica :)
2012/03/17 10:54:21
pyszne -:)
uwielbiam jajka .. ale ciagle nie zebralam sie za kielkowanie , ech szkoda gadac , wstyd
2012/03/17 15:27:16
Sylwia, jajeczniczka nie tylko tak wygląda - JEST pyszna!
Basia, najtrudniej jest zacząć, potem już leci jedna partia za drugą, zwłaszcza jak Ci posmakuje (a innej opcji nie ma;)
Ja chyba sobie sprawię jednak kiełkownicę, bo tych słoików już za dużo stoi w kuchni. Polecam fasolkę mung, jest bardzo słodka, dobra do podjadania;)
2012/03/17 21:36:04
Właśnie sobie uświadomiłam jak dawno nie jadłam kiełków :P
2012/03/18 17:22:35
Jajecznicy z kiełkami jeszcze nie jadłam, a wygląda pysznie :-)
2012/03/18 17:44:02
Russkaya, no to może pora zacząć hodowlę?:)
Aggatekh, ja też jadłam pierwszy raz:)

3 komentarze:

  1. Hej
    Wpadłam dziś dokładnie na taki sam pomysł, gdyż nie wiedziałam jak skonsumować kiełki z soczewicy, bo na surowo to smakowały jak zielony groszek, za którym nie przepadam. No i muszę powiedzieć, że to bardzo udany pomysł, smakuje super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja kiedyś nie myślałam nawet, że kiełki można ciepłem traktować, bo kojarzyły mi się tylko z surowym jedzeniem;)
      Mnie kiełki soczewicy bardzo smakują, może dlatego, że zielony groszek też lubię, choć jadam rzadko:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  2. There's certainly a lot to learn about this subject. I love all of the points you have made.

    Look at my page - brodziki sklep

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten wpis/przepis, masz jakieś sugestie albo skorzystałeś z niego - podziel się tym w komentarzu.
Jeśli komentujesz jako anonimowy, zostaw proszę swoje imię.
Pozdrawiam i dziękuję!